Op het Eiwitfestival voor professionals vandaag zijn de 'Boon voor U-awards 2025' uitgereikt, de prijzen voor de meest smaakvolle en innovatieve plantaardige gerechten. Het event toont aan dat de shift naar meer plantaardig eten ook in Vlaanderen breed gedragen wordt. De hele sector zit mee op de kar: van boeren en voedingsproducenten tot retail en horeca, cateraars, scholen en ziekenhuizen.
Plantaardig wordt het nieuwe normaal
De campagne Boon voor U is een initiatief van Mosquito in The Room en ChefsproVeggie, waarmee ze plantaardig eten aantrekkelijker en toegankelijker wil maken. Afgelopen jaar werden restaurants en grootkeukens actief ondersteund met persoonlijk advies, workshops en inspiratiedagen om vaker met plantaardige ingrediënten te koken. Tegelijk kregen deelnemende chefs een concrete uitdaging: vanaf oktober 2025 een nieuw plantaardig gerecht op het menu, als volwaardige en smakelijk alternatief voor vlees, vis of zuivel.
Vijf Boon voor U-awards voor culinaire plantaardige gerechten
Uit alle inzendingen selecteerde een professionele jury vier winnaars. Daarbij werd gekeken naar smaak en creativiteit, maar ook naar haalbaarheid, gezondheid en de manier waarop het gerecht gecommuniceerd werd naar klanten, leerlingen of patiënten. Voor de publieksprijs konden de restaurantbezoekers zelf een stem uitbrengen.
Drie restaurants vielen in de prijzen: Groenendijk Weert (Bornem), Schnitzel (Antwepen) en DOK54 (Antwerpen).
Bij de grootkeukens en cateraars zijn er twee winnaars:
- Dienst Catering Stad Oostende wint de award voor Lekkerste innovatieve gerecht met Nordic style cheezy kroketjes.
- Maaltijdzorg Ruddersstove uit Brugge wint de award voor Smakelijkste peulvruchtengerecht
Origineel en smakelijk geheel
Stad Oostende kwam als één van de twee winnaar uit de bus uit de volgende deelnemende grootkeukens: AZ Klina, AZ St Blasius, Bistro Lucas, Catering Stad Oostende, Culinor food group, Food For Karma, Freelance kok en docent Van den Langenbergh, Kliniek St Jozef, Leiepoort campus Sint-Theresia, PZ Heilig Hart, Ruddersstove, UPC Kortenberg (groep KULeuven), PXL campus Diepenbeek en PXL Hasselt.
De jury koos het gerecht van de dienst Catering als winnaar omdat het uitblinkt in smaak, balans en een verrassende verfijning. "De combinatie van granen, linzen, groenten, (gedroogd) fruit, noten, kruiden en de plantaardige kaaskroketjes zorgt voor een bijzonder origineel en smakelijk geheel. De presentatie is kleurrijk en modern en de creatieve Nordic kruiden insteek gaf het gerecht een leuke insteek".
Het gerecht is een creatie van Björn Vandekerkhove, productieverantwoordelijke bij de dienst Catering. De dienst Catering viel eerder al in de prijzen (met onder meer Glocal prijs -‘Think global, create local’- voor duurzaamste gerecht en een 'Gault&Millau Waste Management Award’) en kreeg ook al diverse keren een kwaliteitslabel van het FAVV.
Over 'Boon voor U'
'Boon voor U' is de campagne waarmee de Antwerpse en Gentse horeca en Vlaamse grootkeukens verleid worden om hun menukaart te verplantaardigen. De chefs worden ondersteund met kookworkshops, persoonlijk advies en online inspiratie. In 2024 werd Boon voor U georganiseerd in Antwerpen, in 2025 werd het initiatief uitgebreid naar Gent.
Initiatiefnemer van Boon voor U zijn ChefsProVeggie en Mosquito In The Room, de organisatie die bedrijven en organisaties aanzet tot slimmere voedselkeuzes. De zeskoppige jury bestaat uit: voorzitter Pieter-Jan Lint, plantaardig genie, chef en auteur; Lisa Wuyts foodblogster en chef; Steve Passchyn, Culinary Manager van Bonduelle; Peter De Wandel, Ardo, Marissa Herman, Verstegen Spices & Sauces en Paul Florizoone, Greenway.
Over het Eiwittenfestival
Het Eiwitfestival voor professionals wil de eiwittransitie ondersteunen en promoten. Het event brengt alle spelers uit de voedingsketen samen en dompelt ze op één dag onder in de vele mogelijkheden van de plantaardige en alternatieve eiwitten. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek en voeden geest en lijf met al wat de innovatieve plantaardige keuken te bieden heeft. De eiwittransitie is één van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Meer info op www.eiwitfestival.be

