Digitaal stemmen: hoe doe je dat?

Hoofdthemas

In Oostende wordt digitaal gestemd

De wet van 7 februari 2014 ( tot organisatie van de elektronische stemming met papieren bewijsstuk) heeft de geleidelijke introductie van de elektronische stemming met papieren bewijsstuk toegelaten voor alle verkiezingen.

Elke stemhokje van een stembureau is uitgerust met een stemcomputer. De kiezer ontvangt van de voorzitter van het kiesbureau een chipkaart. Om zijn stem uit te brengen steekt de kiezer eerst de chipkaart in de kaartlezer van de stemmachine. Dan verschijnen op het beeldscherm het volgnummer en het letterwoord van alle kandidatenlijsten. De kiezer duidt met zijn vinger de lijst van zijn keuze aan. Hij kan ook blanco stemmen. Hij bevestigt zijn keuze of annuleert zijn keuze en kiest een nieuwe lijst.

Nadat de kiezer een lijst heeft aangeduid, verschijnen voor die lijst de namen en voornamen van de kandidaten op het scherm. De kiezer brengt dan zijn stem uit door op het scherm te drukken.

Hierna wordt de kiezer verzocht zijn uitgebrachte stem te bevestigen (ermee akkoord gaan) ; zolang hij dat niet deed kan de kiezer zijn stemgedrag nog wijzigen (zijn uitgebrachte stem annuleren) en een andere lijst met kandidaten kiezen.

Bij de laatste bevestiging drukt de stem computer een stembiljet (papieren bewijsstuk) af. Op dit stembiljet staat (staan) de door de kiezer uitgebrachte stem(men) zowel in de vorm van een barcode als in getypte vorm. Zo kan de kiezer controleren of zijn stem juist werd opgenomen.

De kiezer neemt zijn chipkaart terug en vouwt zijn stembiljet dubbel met de bedrukte kant naar binnen, zodat zijn stem niet zichtbaar is voor anderen, vóór hij het stemhokje verlaat.

Vervolgens geeft hij zijn chipkaart terug aan de voorzitter en scant hij, onder toezicht van de voorzitter, de barcode op zijn stembiljet met de elektronische stembus, waarna hij zijn stembiljet in de gleuf steekt.

Na afloop van de stemming sluit de voorzitter de stembus af en brengt de USB-sticks met de geregistreerde stemmen naar het kantonhoofdbureau dat alle gegevens samenbrengt en de uitslag opmaakt.

Meer info vind je op de volgende link:
https://verkiezingen.fgov.be/kiezers-hoe-stemmen/elektronisch-stemmen

Oefencomputers digitaal stemmen

Ga je voor de eerste keer digitaal stemmen en wil je het systeem graag op voorhand eens testen? Of ben je al gaan stemmen maar wil je toch nog eens oefenen? Dat kan! Je vindt oefencomputers in het Stadhuis, in de Bibliotheek en in de Ontmoetingscentra. Een afspraak maken is niet nodig, en je kan steeds hulp vragen aan de medewerkers.

Je vindt de oefencomputers op volgende locaties:

  • Stadhuis (in de lokettenzaal), Vindictivelaan 1
  • Bibliotheek, Wellingtonstraat 17
  • OC De Ballon, Mansveldstraat 9
  • OC De Blomme, Chrysantenstraat 30
  • OC De Boeie, Kerkstraat 35
  • OC De Schelpe, Elisabethlaan 32
  • OC Schaperye, Steenovenstraat 86
  • OC Ter Yde, Duinenstraat 172
  • OC ’t Kasteeltje, Kasteelstraat 22b
  • OC ’t Viooltje, Violierenlaan 3b

Een overzicht van alle openingstijden vind je op www.oostende.be/openingstijden.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.