DISCO Diversiteitsscreening Onderwijs

Hoofdthemas

Diversiteitsscreening Onderwijs (DISCO) – Steunpunt Diversiteit en Leren 

Onze samenleving wordt steeds diverser. Ook voor scholen is omgaan met die diversiteit een groeiende uitdaging. Stad Oostende investeert de komende vijf jaar in het instrument 'DISCO' van de Universiteit Gent om de Oostendse scholen hierbij te ondersteunen. Het voorkomen van sociale uitsluiting is immers een belangrijke hefboom in het kader van armoedebestrijding.  

DISCO-screening geeft een beeld van hoe leerkrachten staan tegenover de verschillende aspecten van diversiteit in het onderwijs en hoe bekwaam ze zich voelen om met deze diversiteit om te gaan. Het is een wetenschappelijk screeningsinstrument dat de bestaande aanpak in kaart brengt.  Verder is het een interessante tool om samen de noden en de aanpak te gaan bepalen met de school. In die betekenis is het ook een belangrijk werkinstrument voor de scholen.  

Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat een goed diversiteitsbeleid op school de leer- en ontwikkelingskansen van leerlingen verhoogt.  


De DISCO-screening wordt begeleid door Koen Mattheeuws, Steunpunt Diversiteit en Leren.  

Contactgegevens: KoenA.Mattheeuws@UGent.be 


Vanaf schooljaar 2021 – 2022 kunnen ook secundaire scholen intekenen op een DISCO-traject.  

De bevraging vindt plaats tussen 08 november 2021 en 19 november 2021 of tussen 22 november 2021 en 04 december 2021. De terugkoppeling van de resultaten en de daaraan gekoppelde acties zijn afhankelijk van de mogelijkheden van de school en COVID-maatregelen. 

Deze informatie zal ook in de Nieuwsflash van de dienst Onderwijs verschijnen. 

Neem hier nog eens de presentatie door: 202109 DISCO presentatie Oostende HO.pdf3 Mb(pdf)

Meer informatie? 

Laura Vanslembrouck,  

E laura.vanslembrouck@oostende.be 

Tineke Staelens,  

E tineke.staelens@oostende.be