1. Duurzame en lokale voedselproductie ruimte geven
- Een netwerk uitbouwen voor voedselproductie in en nabij de stad
- Kansen creëren voor bestaande en nieuwe landbouwers
- Voedsel verweven in het ruimtelijk beleid
2. Korteketenverwerking en distributie initiëren en ondersteunen
- Aankopers leren lokale producenten kennen
- Lokale spelers slaan de handen in elkaar voor een duurzame, efficiënte distributie van korte keten
- Chefs en cateraars gaan aan de slag met lokale producten en reststromen
- De Tuinen van Stene worden een stadsregionale food hub
3. Consumptie van gezond, lokaal en fair geproduceerd voedsel promoten
- De Stad geeft het goeie voorbeeld en zet in op lokale, duurzame producten
- Producten uit korte keten geraken dichter bij de mensen
- De scholen worden leerplaatsen voor gezonde, lokale voeding
- Iedereen in Oostende ontdekt lokale, gezonde en faire voeding
- Onontgonnen potentieel op vlak van vis en Noordzeeproducten benutten
- Stimuleren en ondersteunen van een gezonde voedselomgeving
- Stimuleren en ondersteunen van een verschuiving naar meer plantaardige eiwitconsumptie
4. Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken (inclusief armoedebeleid)
- Kruisbestuivingen tussen bestaande initiatieven, doelgroepen en kennis
- Met voeding kansen creëren voor sociale activering, tewerkstelling, integratie en ondernemerschap
- Evenwichtige, waardige en bereikbare voeding voor iedereen
- Publieke ruimte inzetten voor eetbaar groen en ontmoeting rond voeding
5. Voedsel(gerelateerde) overschotten reduceren, herverdelen, hergebruiken
- Voedselverspilling vermijden door in te zetten op sensibilisering en kennisopbouw
- Verwerkings-, ruil- en verdeelsystemen uitbouwen voor overschotten
- Synergiën creëren tussen initiatieven
- Kansen creëren voor ondernemerschap, tewerkstelling en opschaling
Downloads
- FOODshift postkaartje.pdf 339 Kb