Eiwitshift

Hoofdthemas

Stad Oostende ondertekende – net zoals meer dan 60 andere gemeenten, organisaties en bedrijven - de Vlaamse 'Green Deal Eiwittransitie'. Met dit engagement streven de partners naar een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in het Vlaamse voedingspatroon.

Opvallend is het hoge aandeel van dierlijke producten met een hoge energieaanbreng maar lage voedingswaarde in onze dagelijkse consumptie. We eten ook te weinig groenten en fruit, volle granen en peulvruchten. Het huidige eetpatroon heeft daarom een negatieve impact op het leefmilieu en op onze gezondheid.

Wat doet stad Oostende?

Met de ondertekening van de 'Green Deal Eiwittransitie' engageert Stad Oostende zich tot de volgende acties:

  • opnemen van de eiwitshift in een breder verhaal rond gezonde voeding in de doelstellingen van de voedselstrategie ‘Oostende Oogst’.
  • jaarlijks deelnemen aan de VeggieChallenge van ProVeg vzw. Daarbij komen telkens andere accenten aan bod (bv. in 2021 ws er een gratis opleiding voor grootkeukens en voor kinderdagverblijven) en wordt ook de Oostende horeca betrokken.
  • de centrale keuken voorziet in meer vegetarische alternatieven voor de lunch en recepties.
  • er worden testakkers voorzien in het landbouwpark de Tuinen van Stene waarbij geëxperimenteerd zal worden met eiwitrijke gewassen door Buitengoed Oostende vzw.
  • deelnemen aan het eiwitconsumptie-onderzoek ‘De Luisterende Tafel’ van het Departement Omgeving.
  • Uitwerken van indicatoren om de shift naar plantaardige voeding te meten in het kader van het project Foodshift 2030. De stad is partner in dit Horizon 2020 project.

Ambitie 2030

Volgens de laatste Vlaamse voedselconsumptiepeiling is de consumptieverhouding dierlijke/plantaardige eiwitten op dit moment 60/40. De ambitie van de zogenaamde eiwittransitie of eiwitshift is om deze verhouding om te draaien naar 40% dierlijke en 60% plantaardige van onze eiwitbehoefte tegen 2030. Plantaardige eiwitten bevinden zich  bijvoorbeeld in quinoa, asperges, kikkererwten, sperziebonen, zeewier of alle noten, zaden en pitten.

Meer info en alle deelnemende partners op https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-eiwitshift

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.