7 Tips om energie te besparen tijdens de winter

De winter brengt gezellige avonden, familiale feestdagen, warme chocolademelk, maar het kan ook resulteren in een hoge energierekening. Gelukkig zijn er tal van manieren om energie en geld te besparen tijdens de koude maanden. Hier zijn zeven tips om je energieverbruik in de winter te verminderen:

Houd warmte binnen: Tochtstrippen rond de ramen en deuren en goed sluitende gordijnen of rolluiken kunnen allemaal helpen om warmteverlies te minimaliseren. Vergeet niet dagelijks je woning te ventileren.

Programmeer je thermostaat: Overweeg een slimme of programmeerbare thermostaat en stel deze zo in dat de temperatuur automatisch wordt verlaagd wanneer je niet thuis bent of wanneer je slaapt. De temperatuur een graad verlagen, kan je tot wel 7% op je energierekening besparen.

Laat je radiatoren optimaal werken: Een slecht afgesteld of vuil verwarmingstoestel wekt minder makkelijk warmte op en gebruikt dus meer energie. Laat je verwarmingssysteem onderhouden en isoleer de leidingen.

Beperk het sluimerverbruik: Trek de stekker uit. Je tv, decoder, computer, laptop, koffiemachine, microgolfoven, elektrische tandenborstel, printer… verbruiken ook elektriciteit wanneer je ze niet aanzet.

Maak gebruik van natuurlijk licht: Houd overdag de gordijnen open om zoveel mogelijk zonlicht binnen te laten. Dit zal je huis opwarmen en de noodzaak om extra te verwarmen verminderen. Moeten de lichten aan, vervang dan je lampen zoveel mogelijk door LED.

Verminder warmwatergebruik: Warm water is een grote energieverbruiker. Neem een douche in plaats van een bad. Investeer in een spaardouchekop en isoleer de warmwaterleidingen.

Word een slimme keukenprins(es): Gebruik de microgolfoven in plaats van de oven. Vul je diepvries maximaal. Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. Houd het deksel op potten en pannen en kook kleinere hoeveelheden water met een waterkoker. Schakel reeds het vuur uit terwijl het eten nog enkele minuten moet garen.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kan je je energierekening verlagen. Want energie en geld besparen is mogelijk als je weet waar je op moet letten. 

Een energiescan van je woning kan daarbij helpen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.