Leen even een CO2-meter

Het probleem met teveel CO2

Een grote hoeveelheid CO2 in de ruimte door bijvoorbeeld veel mensen die samenzitten (te ademenen) verdringt de zuurstofopname in ons lichaam. Dat is natuurlijk ongezond en levert klachten op zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Informatie over de luchtkwaliteit is dus belangrijk om het probleem op te lossen.

In 2019 werd in bepaalde scholen al vastgesteld dat de hoeveelheid CO2 in klaslokalen veel hoger was dan wat gezond is. Eens je die informatie hebt, kun je dus iets doen aan de vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en hoofdpijn.

Huur gratis een draagbare CO2-meter via Het Energiehuis

Via Het Energiehuis van Oostende kun je als school of bedrijf een draagbare CO2-meter gratis lenen voor enkele weken. Eens je weet waar het probleem zit, kun je je hieraan aanpassen door bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd of op vaste momenten beter te verluchten.

Na een week vind je al een trend in wanneer de luchtkwaliteit het slechtst is en wanneer je dus de ramen moet openzetten en hoelang om terug een goede luchtkwaliteit te bekomen.
Hieronder gaan we verder in op hoe je een CO2-meter juist afleest.

Vraag er snel eentje aan: mail ons of bel ons op het nummer 059 33 91 30.

Een bijkomend voordeel van de CO2-meter is dat je in tijden van Covid ook beter beschermd bent door veel te verluchten.

Hoe lees je een CO2-meter?

Hoe moet je de luchtkwaliteit en je gezondheid nu in de gaten houden met een CO2-meter? Die zijn vrij simpel af te lezen, laat ons je even op weg helpen.

CO2-meters tonen aan de hand van een bepaald cijfer (ppm-waarde, in dit voorbeeld het cijfer 568) aan hoe goed of slecht de luchtkwaliteit is. Het komt erop neer dat hoe hoger dat cijfer (ppm-waarde) is, hoe hoger het CO2-gehalte en dus hoe slechter de luchtkwaliteit. Op dat moment moet je dus meer verluchten. Ook gaan er lampjes branden die aangeven of de ruimte genoeg geventileerd is of niet. Geen paniek, onze energiedeskunige geeft je nog een woordje uitleg wanneer je een CO2-meter aanvraagt. 

Twee bijkomende gegevens zijn temperatuur en luchtvochtigheid, temperatuur spreekt voor zich, maar wat met de luchtvochtigheid? (RV of RH, uitgedrukt in %, in dit voorbeeld 52%)

Te hoge luchtvochtigheid zorgt voor vochtproblemen. Denk aan schimmelvorming, condensatie en muffe geurtjes. Het kan ook leiden tot meer huisstofmijten (wat voor sommige mensen allergische reacties geeft), want die houden van een vochtig binnenklimaat …

Te droge lucht is evenmin ideal. Klachten door te droge lucht zijn bijvoorbeeld een droge keel, prikkelhoest, droge huid, gebarsten lippen, … maar ook hoofdpijn en concentratieproblemen.

Herken je sommige van deze klachten of wil je gewoon eens meten of alles in orde is? Leen snel voor enkele weken je draagbare CO2-meter: mail ons of bel ons op het nummer 059 33 91 30.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.