Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Renovatieverplichting vanaf 2022: verplichting tot renovatie bij verkoop

Vanaf 1 januari 2022 start de renovatieverplichting voor alle niet-woongebouwen – zoals bedrijfsgebouwen en kantoren – met een nieuwe eigenaar. Die gebouwen moeten binnen de vijf jaar voldoen aan een minimaal maatregelenpakket:

  • Het dak moet een minimale isolerende waarde hebben. 
  • Enkel glas moet worden vervangen door hoogrendementsbeglazing. 
  • Verwarmingsinstallaties van ouder dan 15 jaar moeten worden vernieuwd. Als er een aardgasnet beschikbaar is, mag er bovendien geen nieuwe stookolieketel komen. 
  • Oude koelinstallaties moeten worden vervangen. 

Een nieuwe eigenaar van een klein niet-residentieel gebouw (kleiner dan 500 vierkante meter) zal vanaf 2022 binnen de vijf jaar ook een energielabel C of beter moeten behalen, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket.

Voor grote niet-residentiële gebouwen wordt vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gegaan. Binnen de vijf jaar na de aankoop moeten zij, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken.

In 2025 zal ieder groot niet-residentiël gebouw over een EPC moeten beschikken, los van verkoop of verhuur.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.