Renovatiekrediet met rentesubsidie

Renovatiekrediet met rentesubsidie

Hoofdthemas

Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie koopt én die binnen de 5 jaar energetisch renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand ook een renovatiekrediet* aangaan.

De Vlaamse overheid geeft hiervoor een rentesubsidie bij authentieke akte tot en met 31/12/2024. Deze maatregel stopt bij aankoop (authentieke akte) vanaf 1/1/2025.

Zo kan je tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor je renovatie.

Wie komt in aanmerking?

Het systeem staat open voor iedereen die eigenaar wordt, eventueel ook van een tweede woning, en los van inkomen.
De lening kan niet gebruikt worden voor de renovatie van woningen die niet van eigenaar veranderen. 

Hoe werkt het?

Wie voor de aankoop een hypothecair krediet aanvraagt, zal bij de kredietgever (zoals je bank) naast dat woonkrediet ook een renovatiekrediet kunnen afsluiten. Voor deze lening moet je contact opnemen met jouw reguliere bank. Energiehuis Oostende kan deze lening niet verstrekken.

De kredietinstellingen ArgentaAxaBank Van  BredaBank NagelmackersBelfiusBeobankBNP-ParibasCredimoCrelanDVV verzekeringenElantisEuropabankINGKBCOnesto KredietmaatschappijTriodos, en vdk bank staan klaar om geïnteresseerden te helpen. Ook een aantal sociale kredietmaatschappijen bieden dit krediet aan: HypostartWest-Vlaams Woonkrediet en N.V. Elk zijn Huis.  

Ook wie bij het Vlaams Woningfonds een Vlaamse woonlening aangaat voor de aankoop van een niet energiezuinige woning, kan daar ook nog een renteloos renovatiekrediet aan toevoegen.

Merk op dat het renovatiekrediet samen met de hypothecaire lening aangevraagd moet worden!

Rentesubsidie vanaf 2023

Voor aankopen vanaf 2023 wordt het renteloos renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie. Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd zal worden, hoe groter de rentesubsidie zal zijn. Deze rentesubsidie kan niet gecombineerd worden met Mijn VerbouwLening

Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie op www.energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet

*Opgelet: geld lenen kost ook geld 

Meer info

Bekijk hier onze online folder

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.