Renteloze energielening in geval van aankoop (renovatiekrediet)

Renteloze energielening in geval van aankoop (renovatiekrediet)

Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie  aankoopt in 2021 én die binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan in aanmerking komen voor een renteloze lening* voor die renovatie
*Opgelet: geld lenen kost ook geld 

 

Wie komt in aanmerking?

Het systeem staat open voor iedereen die eigenaar wordt, eventueel ook van een tweede woning, en los van inkomen.
De lening kan niet gebruikt worden voor de renovatie van woningen die niet van eigenaar veranderen. Bestaande eigenaars moeten wachten tot 2022 op een gelijkaardig systeem.

Hoe werkt het?

Wie voor de aankoop vanaf 2021 een hypothecair krediet aanvraagt, zal bij de kredietgever (zoals je bank) naast dat woonkrediet ook een renovatiekrediet kunnen afsluiten. Voor dat renovatiekrediet (met een looptijd van maximaal 20 jaar) krijgt u dan een rentesubsidie van de Vlaamse overheid, waardoor het renovatiekrediet feitelijk renteloos is. U krijgt dan 1 keer per jaar de volledig betaalde rente terug van het Vlaams Energieagentschap. Bij aankoop is het renteloos renovatiekrediet dus enkel mogelijk in combinatie met een hypothecair hoofdkrediet. Het behaalde EPC-Label moet worden aangetoond na 5 jaar.

Voor een renteloze lening in geval van aankoop van een woning, moet u zich dus wenden tot uw reguliere bank. In de andere gevallen kan u wel bij het Energiehuis terecht.

Meer info

Bekijk hier onze online folder