Alles wat je moet weten over stekkerzonnepanelen

Stekkerzonnepanelen, ook bekend als balkonzonnepanelen of plug-in zonnepanelen, zijn een toegankelijke en eenvoudige manier om zelf groene energie op te wekken. Je plugt ze simpelweg in het stopcontact en ze beginnen meteen stroom te leveren aan je huishouden. Deze panelen zijn vooral interessant voor wie geen geschikt dak heeft voor traditionele zonnepanelen.

Om deze nieuwe mogelijkheid om zelf energie op te wekken te verduidelijken, beantwoorden we hier graag enkele vragen. Dus "Wat zijn stekkerzonnepanelen?"

Hoe werken stekkerzonnepanelen?

Deze panelen werken volgens hetzelfde principe als traditionele zonnepanelen. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit en sturen deze via een omvormer naar je woning.

Omdat je stekkerzonnepanelen zelf stroom produceren, haal je minder van het net en heb je een lagere energiefactuur. De zelfconsumptie is de energie die je zelf direct verbruikt. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan direct verbruikt , wordt het overschot naar het elektriciteitsnet gestuurd.

Omdat stekkerzonnepanelen eenvoudig aan te sluiten zijn en geen officiële installatie vereisen, zijn ze laagdrempelig en direct bruikbaar.

Wat zijn de voordelen van stekkerzonnepanelen?

  • Eenvoudige installatie: Snelle levering en gebruik. Geen installateur nodig, gewoon inpluggen.
  • Toegankelijk voor iedereen: Ideaal voor appartementen, huurwoningen en huizen zonder geschikt dak.
  • Flexibel inzetbaar: Plaats ze op een balkon, terras of tuinhuis. + Je kan ze makkelijk meenemen als je verhuist.
  • Financieel interessant: Terugverdiend in gemiddeld 5 jaar, afhankelijk van elektriciteitsprijzen en zelfverbruik.
  • Klimaatvriendelijk: Vermindert je CO₂-uitstoot en afhankelijkheid van fossiele energie.

Wat zijn belangrijke aandachtspunten?

  • Gebruik enkel gehomologeerde modellen: Controleer of de panelen voldoen aan de vereisten van Synergrid. Vanaf 17 april wordt een officiële lijst met goedgekeurde modellen gepubliceerd.
    👉 Synergrid_Plug-and-play_lijst-liste_NL-FR.pdf
  • Maximumcapaciteit: Je mag maximaal 800 watt aan stekkerzonnepanelen en plug-in batterijen combineren. Overschrijd je deze limiet, dan moet je dit aanmelden bij Fluvius*. Er is ook een aanmeldingsplicht wanneer je een analoge meter bezit.
  • Veiligheid: De maximaal 800 watt heeft ook te maken met brandveiligheid. Als je méér panelen of batterijen gaat installeren dan het systeem aankan, dan kan dit het elektrisch circuit beschadigen en zelfs brand veroorzaken.
  • Elektrische keuring: Gebruik de panelen enkel als je elektrische installatie gekeurd is.

Mag ik zomaar een stekkerzonnepaneel plaatsen?

Het plaatsen van stekkerzonnepanelen vrijgesteld van vergunning. Meer informatie op https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/stekkerzonnepanelen-en-stekkerbatterijen-in-vlaanderen

Waar plaats ik de stekkerzonnepanelen?

Zorg voor een zonnige locatie en een veilige bevestiging, bijvoorbeeld op of aan een balkon of in de tuin.

Zorg dat je de stekkerzonnepanelen in de richting plaats wanneer je veel elektriciteit verbruikt.

  • Verbruik je ’s morgens veel elektriciteit, richt ze naar het oosten.
  • Verbruik je vooral rond de middag, stel ze dan op in een zuid opstelling.
  • En als je pas 's avonds veel stroom gebruikt, is west ideaal.

En heel belangrijk: zorg dat er geen schaduw op valt, anders zal de opbrengst veel lager zijn.

Een veilige bevestiging is belangrijk!

Zorg voor een veilige bevestiging. Je wil niet dat het paneel valt of iemand verwondt. Let ook goed op de kabels: zorg ervoor dat niemand erover kan struikelen en dat ze niet beschadigd raken.

Een stekkerzonnepaneel is snel en eenvoudig te installeren, maar houd toch rekening met deze gemiddelde waarden:

  • Afmetingen: +/-176 x 114 x 3 cm
  • Gewicht: +/- 22 kg

Waar koop ik stekkerzonnepanelen?

Stekkerzonnepanelen zijn sinds 18 maart 2025 beschikbaar in winkels en online. Vanaf 17 april 2025 mogen ze officieel in gebruik worden genomen. In Nederland en Duitsland zijn ze al populair en door mogelijke prijsbrekers kunnen de kosten binnenkort dalen.

Is het financieel interessant?

De gemiddelde investering bedraagt rond de 1.000 euro voor 800 watt. Experts schatten dat je deze kosten in ongeveer 5 jaar terugverdient, afhankelijk van de elektriciteitsprijs en hoeveel opgewekte stroom je direct verbruikt (zelfconsumptie). Eventuele prijsdalingen kunnen de terugverdientijd nog verder verkorten.

*Moet ik de installatie melden aan Fluvius?

In het geval je reeds een digitale meter hebt dan moet je de installatie niet melden als je onder de 800 watt blijft.

Heb je nog een analoge meter en installeer je plug-and-play zonnepanelen, dan meld je dit aan Fluvius en zal Fluvius je na de aanmelding contacteren voor de plaatsing van een digitale meter.

Merk op: Je mag maximaal 800 watt aan stekkerzonnepanelen en plug-in batterijen combineren. Overschrijd je deze limiet, dan moet je dit altijd aanmelden bij Fluvius.

Conclusie

Stekkerzonnepanelen zijn een laagdrempelige en duurzame manier om je energiekosten te verlagen en bij te dragen aan een groenere toekomst. Let goed op de technische en wettelijke voorwaarden en maak een slimme keuze bij je aankoop!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en aanbiedingen? Houd de website van Synergrid in de gaten voor updates over goedgekeurde panelen en prijzen.

Alles over de regelgeving van stekkerzonnepanelen vind je op de website van de Vlaamse overheid. 

En natuurlijk kan je ook ons contacteren! Wij helpen elke Oostendenaar met gratis en professioneel advies en begeleiding.

Maak vandaag nog een afspraak.

LEES MEER OVER ZONNEPANELEN OP JOUW DAK

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.