Een warmtepompboiler is een slimme en duurzame manier om warm water te produceren in je woning. Door gebruik te maken van energie uit de lucht kan een warmtepompboiler je energieverbruik aanzienlijk verminderen. Toch zien we dat veel mensen nog twijfelen om over te stappen.
Met de onstabiele energieprijzen en het belang van duurzame oplossingen is een warmtepompboiler een waardevolle investering. Het kan je niet alleen helpen om je energiekosten te verlagen, maar ook om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Wat houdt je tegen? Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen en twijfels.
Het lijkt me te duur …
Het klopt dat een warmtepompboiler een investering is. Maar je bespaart direct op je energierekening. Bovendien zijn er premies beschikbaar die de kosten aanzienlijk kunnen verlagen. Een warmtepompboiler verdient zichzelf vaak binnen enkele jaren terug door de lagere energiekosten.
Wist je dat je bij AG Oostende - Energiehuis ook terecht kan voor de financiering van je project?
Werkt het ook in de winter?
Ja, een warmtepompboiler werkt het hele jaar door, zelfs bij lage temperaturen. Moderne modellen zijn ontworpen om ook in de wintermaanden efficiënt warmte uit de lucht te halen. Bovendien hebben ze een ingebouwde elektrische weerstand voor extra zekerheid op koudere dagen.
Is er genoeg ruimte voor een warmtepompboiler?
Omdat het wat plaats inneemt en wat geluid kan maken, wordt een warmtepompboiler vaak in de garage of kelder geplaatst. Heb je weinig plaats? Er zijn ook modellen die speciaal ontworpen zijn voor kleinere ruimtes.
Is het ingewikkeld om te installeren?
De installatie van een warmtepompboiler is relatief eenvoudig. Een erkende installateur zorgt ervoor dat alles correct wordt aangesloten en optimaal functioneert. AG Oostende – Energiehuis biedt je gratis renovatieadvies en begeleiding aan. Maak vandaag nog een afspraak.
Hoe duurzaam is een warmtepompboiler echt?
Terwijl klassieke waterverwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepompboiler maar deels beroep doen op elektriciteit. Want ongeveer 70% van de nodige energie haalt de warmtepompboiler uit de omgevingslucht.
Een warmtepompboiler veroorzaakt hierdoor veel minder CO₂-uitstoot dan traditionele boilers.
Waarom heb ik elektriciteit nodig bij een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het maakt gebruik van de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht. De warmtepompboiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor, die werkt op elektriciteit, drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het sanitair water in een voorraadvat afgegeven. Het gas wordt terug vloeistof, de druk wordt verlaagd en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.
In het systeem is een elektrische naverwarming geïntegreerd om wanneer nodig nog meer water te verwarmen of om het water boven de 55°C te krijgen.
Ondanks het gebruik van elektriciteit is een warmtepompboiler veel efficiënter dan een traditionele elektrische boiler, omdat hij veel minder elektriciteit verbruikt en tot drie keer meer energie uit de lucht haalt. Hierdoor bespaar je energie en kosten!
Tip: De combinatie warmtepompboiler-zonnepanelen is bijzonder interessant. Een warmtepompboiler kan uw zelfverbruik vergroten.
Ik heb al een elektrische boiler, is dit nodig?
Elektrische boilers verbruiken veel energie. Een warmtepompboiler is tot 3 keer efficiënter, omdat hij gebruik maakt van gratis warmte uit de lucht. Je verbruikt veel minder elektriciteit, wat je energiekosten fors kan verminderen.
Hoe weet ik of dit iets voor mij is?
Ben je bezig met een renovatie of wil je simpelweg je energiekosten verlagen? Dan is een warmtepompboiler een uitstekende keuze. Laat je adviseren door onze experts bij AG Oostende - Energiehuis. Wij geven je advies en helpen je graag met vragen over offertes of technische mogelijkheden.
Waarom nog wachten? Ontdek hoe een warmtepompboiler je energierekening kan verlagen en je woning duurzamer maakt.
Wil je meer weten? Neem contact op met AG Oostende - Energiehuis. Wij staan klaar om je te helpen!