Nieuw Warmtenet op Oosteroever sluit eerste gebouw aan.

De ingebruikname van het Warmtenet in de Ensor Tower II is een belangrijke stap in het verlagen van de CO2-uitstoot van Oostende. Mede door dit Warmtenet zal de Oosteroever site de komende jaren evolueren tot één van de meest zuinige en energie-efficiënte stadswijken van België.

Met deze inhuldiging zullen in één klap maar liefst 97 nieuwbouwappartementen kunnen genieten van een duurzaam en energie-efficiënt warmtesysteem.

Het Warmtenet Oosteroever bestaat uit een doordacht systeem van warmtepompen en ketels die zorgen voor groene warmte. Het is mogelijk om op termijn het Warmtenet Oosteroever te koppelen aan het Warmtenet Oostende waardoor in de toekomst ook gebruik gemaakt kan worden van de restwarmte van onder meer de IVOO afvalenergiecentrale.

Deze Warmtenetten zijn projecten van Beauvent cv, een burgercoöperatie die al meer dan 20 jaar investeert in projecten rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

Als alles goed gaat zullen er op korte termijn nog enkele bijkomende gebouwen op Oosteroever volgen waaronder de nieuwe realisaties Trinity, Dock 5 en Admiral. Daarnaast wordt ook gestreefd om de Ensor Tower I op termijn aan te laten sluiten op het warmtenet zodat ook deze inwoners kunnen meegenieten van de vele pluspunten.

Voor de bewoners biedt dit een pak voordelen. Gebouwen die op het Warmtenet aangesloten worden maken maximaal gebruik van hernieuwbare energie en zijn veel minder afhankelijk van buitenlands gas. Energiezuinige appartementen zijn ook waardevast en dus een bijzonder interessante vastgoedinvestering. Bovendien kan iedere eigenaar ook besparen op dure onderhoudskosten omdat er geen individuele ketels meer nodig zijn per appartement.

Frédéric Haghebaert (Algemeen Directeur Beauvent)
“We zijn trots dat we als burgercoöperatie met Warmtenet Oosteroever nu ook duurzame warmte toegankelijk maken voor de bewoners op Oosteroever.”

Het Warmtenet Oostende levert al sinds 2019 duurzame warmte aan bedrijven, openbare gebouwen en appartementsgebouwen. Met een aansluiting op het warmtenet realiseren die gebouwen een onmiddellijke CO2 reductie. Met dit warmtenet Oosteroever kunnen nu ook een groot aantal nieuwbouwappartementen op Oosteroever gebruik maken van duurzame warmte. Door een combinatie van hernieuwbare energie, slimme warmtepompen en op termijn restwarmte maakt de wijk een stevige duurzaamheidssprong.

Gepubliceerd op donderdag 9 maart 2023 14.01 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.