Ensor24 subsidies: de baden van Oostende

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor (1860-1949) in Oostende overleed. Hij heeft, op drie studiejaren in Brussel na, zijn hele leven in Oostende gewoond. Ensorstad Oostende herdenkt zijn vermaarde inwoner met een stadsfestival dat loopt van midden december 2023 tot september 2024. Dank zij financiële inspanningen van de stad zelf en van Event Flanders is een subsidielijn gecreëerd ‘De baden van Oostende’ (naar het gelijknamige satirische werk van Ensor).

Oproep

We doen een beroep op kunst- en cultuurorganisaties, individuele kunstenaars, privé-initiatief (galerijen, handel, horeca,…) van Oostende maar ook van daarbuiten om ons te verrassen met originele voorstellen, waar Ensor zelf monkelend zou van genoten hebben.

Deadline om in te dienen

Er zijn minstens 2 rondes:

  • De deadline voor deze eerste ronde was 30 oktober 2022
  • De deadline voor de tweede ronde wordt 17 februari 2023

Er staan 5 doelstellingen voorop 

  • Het bevestigen van Oostende als Ensorstad en het beklemtonen van het blijvende internationale belang van de Vlaamse meester James Ensor als schilder en vernieuwer, ook door verhoogde, blijvende aanwezigheid in het stadsbeeld.
  • Een hoogstaand kwalitatief en internationaal aantrekkelijk project ontwikkelen, voornamelijk in de periode buiten de klassieke topmaanden voor de kust, waardoor Oostende ook beschouwd wordt als locatie voor grote internationale tentoonstellingen.
  • Het gastronomische niveau van Oostende verder ontwikkelen, door een project ‘Food en de Vlaamse meester Ensor’ als hefboom te gebruiken voor duurzame culinaire kwaliteitsbevordering.
  • Voldoende bezoekers, nationaal zowel als internationaal, naar Oostende lokken.
  • 360° Oostende aanbieden: synergie en complementariteit tussen Toerisme Oostende, Dienst Cultuur, Mu.ZEE en de sterke lokale partners: CC De Grote Post, kunstorganisaties, verenigingen, galerijen, handel & horeca,… zodat Ensor 2024 een zeer zichtbaar stadsproject wordt.

Lees hier alle beoordelingscriteria

Lees hier het subsidiereglement

Dien hier je voorstel in