Erfgoedapp voor volwassenen

Hoofdthemas

Bij de tentoonstelling hoort een audiotour waarin je kennis maakt met de mens Permeke. Jan Decleir kroop in de huid van de meester. Na vijf jaar in ballingschap in Engeland keert Permeke terug naar Oostende. Oostende treft hij terug als verarmde en verwoeste stad. Ook de oude Vuurtorenwijk waar zijn huis stond blijft verwoest achter.

Zijn neef en goede vriend Maurice Antony documenteert het leven van Permeke en zijn familie op het hoogtepunt van zijn carrière. Zijn werk over Oostende na W.O. I krijgt nationale en internationale erkenning in de jaren ‘20. Permeke schetst het leven na de oorlog van de ooit mondaine badstad, met vissers en de havennijverheid als centraal thema. Samen met Oostendenaars James Ensor en Léon Spilliaert zet hij in die periode Oostende op de artistieke kaart. Naast het Oostends trio krijgen ook zijn vrienden Gust de Smet, Frits van den Berghe, Albert Servaes en Karel van den Woestijne een prominente rol.

Permeke vertelt in de audiotour hoe zijn werken tot stand komen, welke thema’s en problematieken hij wil aankaarten en met welke technieken hij schildert en tekent. Hij vertelt over zijn werk: ‘ik schilder niet zoals ik zag, maar zoals ik meende gezien te hebben’. Donkere aardetinten, frisse kleuraccenten en monumentale tekeningen in houtskool kenmerken zijn werk uit die tijd.

Niet enkel zijn vrienden en werk staan centraal in het verhaal van Jan Decleir als Permeke. Ook de familieman Permeke vertelt honderduit over zijn gezin. Zijn zes kinderen, zijn vrouw Marietje aan wie een prachtig werk gewijd is en zijn neef Antony die het gezinsleven aan zee documenteert. Constant Permeke was een vrolijke man en lachte graag. Hij hield van Marietje, zijn kinderen, zijn vrienden, de vissers en de zee. Je zag hem regelmatig boogschieten, varen, vissen en een praatje slaan met de mensen uit de buurt. Hij ging graag wandelen, op de zeedijk, babbelen met de mensen op de kade die ’s nachts uitzeilden. Ik werkte op mijn atelier op zolder, maar kwam af en toe naar buiten om me onder het volk te mengen en van het leven te genieten.

Wil jij ook kennis maken met de mens Permeke terwijl je zijn werken bewondert in deze unieke tentoonstelling? Download dan, bij voorkeur voor je bezoek, de ErfgoedApp uit de Playstore (Android) of Apple Store (iOS) en breng je eigen oortjes mee. Wij hebben er ook, maar die kosten 2,00 euro.