EUROCYCLO

Hoofdthemas

Binnen het Europees project EUROCYCLO staat de ontwikkeling van grensoverschrijdende fietsnetwerken centraal. Het project is ontstaan vanuit de nood om een kwalitatief en gestructureerd grensoverschrijdend aanbod te creëren voor fietstoeristen met een doorlopende en vlotte Frans-Belgische overgang voor de drie grote Eurovele routes, grensoverschrijdende assen en knooppuntennetwerken. Dit houdt onder andere in dat onderbrekingen in de routes en moeilijke passages worden opgelost.

Langs de Eurocyclo-route wenst de Stad Oostende de site van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, in de volksmond het Duinenkerkje genoemd, in te richten als kwalitatieve ‘verblijfsplaats’. De geschiedenis van deze site gaat van 12 ha gaat terug tot de 11e eeuw en is vooral gekend door de Belgische schilder James Ensor. Niet alleen bracht Ensor dit beschermde duin- en polderlandschap talloze keren op doek, eveneens vond hij er zijn laatste rustplaats.

Een verdere kwalitatieve inrichting van dit stukje publieke groene ruimte, kan deze site volledig enten op het reeds bestaande ‘Groen Lint’ en zo een ideale toeristische (fiets-) trekpleister vormen om in alle rust te verpozen in de luwte van de stad en de zee.