Europese ‘North Sea Summit’ op 24 april 2023: (verkeers)maatregelen

Europese ‘North Sea Summit’ op 24 april 2023: (verkeers)maatregelen

Op maandag 24 april 2023 vindt in Oostende de Europese ‘North Sea Summit’ plaats, een topontmoeting over windenergie in aanwezigheid van internationale regeringsleiders. Ondanks de omvang van het evenement op zich, blijft de impact op het dagelijkse leven en mobiliteit beperkt. 

Wil je meer weten over de inhoud van het evenement? Surf dan naar de website van North Sea Summit

Verkeersmaatregelen

Algemeen

Het event speelt zich af op vier locaties: luchthaven Oostende, Fort Napoleon, Duin & Zee en het Havenhuis. Concreet zijn deze sites niet toegankelijk voor het grote publiek. Op de bedrijventerreinen grenzend aan de sites Fort Napoleon, Duin & Zee en het Havenhuis geldt uitgezonderd plaatselijk verkeer. De politie zal hierop controleren.

Verkeer langs de Dokter Eduard Moreauxlaan blijft mogelijk.

Er kan in de namiddag zeer kort wat hinder zijn bij de passage van de escortes van de luchthaven naar Fort Napoleon/Duin & Zee/Havenhuis. Op dat moment wordt het verkeer kort stilgelegd. Verder wordt er geen andere verkeershinder verwacht in de stad.

Voor de fietsers van en naar de Vuurtorenwijk/Oosteroever/Bredene: de Slijkensesteenweg zal afgesloten zijn van 6.00 tot 23.00 uur. Omrijden kan via de Blauwe Bruggen en Konterdamkaai (de werf ter hoogte van het ziekenhuis Az Damiaan wordt op 24 april uitzonderlijk opengesteld voor fietsverkeer). 

Er wordt beperkte hinder verwacht op het openbaar vervoer.

 • De treinen zullen rijden zoals gewoonlijk.
 • De tram zal rijden, maar is onderbroken tussen Duin & Zee en het station. Een shuttlebus vervangt hier de tramdienst. Alle haltes blijven bereikbaar.
 • De veerboot tussen het stadscentrum en Oosteroever blijft varen.
 • Bushalte Stapelhuis (buslijn 4 en 9) wordt een hele dag niet bediend. 

Voor de zone grenzend aan de luchthaven

 • De Nieuwpoortsesteenweg tussen Kalkaertweg (Middelkerke) en de Dorpsstraat wordt plaatselijk verkeer tussen 14.00 en 16.00 uur.
 • De Duinkerkseweg is tussen 14.00 en 16.00 uur afgesloten. Fietsers kunnen wel door.
 • De luchthaven blijft bereikbaar voor bestemmingsverkeer via de Nieuwpoortsesteenweg, zowel vanuit Oostende als Middelkerke.
 • Verkeer langs de snelweg A10, Torhoutsesteenweg, Elisabethlaan en N34 Zeedijk/Kustbaan blijft een hele dag mogelijk.

Voor de zone grenzend aan Fort Napoleon/Duin & Zee

 • Volgende straten zijn volledig afgesloten: Vuurtorendok-West, Halvemaandijk, Vuurtorenweg, Spinoladijk, Staketselstraat, Oostelijke strekdam. Het strand tussen de havengeul en doorsteek naar het Militair Hospitaal is niet toegankelijk.
 • Volgende straten zijn enkel toegankelijk voor bewoners of voor werknemers met een doorlaatbewijs: Ankerstraat tussen Napoleonlaan en Fortstraat, Fortstraat tussen Victorialaan en de Dr. Eduard Moreauxlaan, Buskruitstraat, Slipwaykaai, Havengeulkaai.
 • De Hendrik Baelskaai en zijstraten tot aan Vuurtorendok-Zuid blijven bereikbaar voor plaatselijk verkeer.
 • Op 24 april mogen binnen deze zone geen fietsen, deelsteps en andere voortbewegingstoestellen worden achtergelaten op het openbaar domein. Achtergelaten toestellen worden verwijderd. Dit verbod geldt op 24 april van 0.00 tot 23.59 uur.

Voor de zone grenzend aan het Havenhuis

 • De zeewaartse kant van de Demeysluis is afgesloten.
 • Volgende straten zijn toegankelijk met doorlaatbewijs: Stapelhuisstraat, landwaartse kant Demeysluit, Slijkensesteenweg.
 • Op de parking in de Graaf de Smet de Naeyerlaan, vlak naast de Slimmersdreef, geldt op 24 april vanaf middernacht een parkeerverbod. De NMBS-parking blijft bereikbaar.
 • Op 24 april mogen binnen deze zone geen fietsen, deelsteps en andere voortbewegingstoestellen worden achtergelaten op het openbaar domein. Achtergelaten toestellen worden verwijderd. Dit verbod geldt op 24 april van 0.00 tot 23.59 uur.


Hoe kan ik een doorlaatbewijs aanvragen?

Aan bedrijven in de perimeter wordt gevraagd om zoveel als mogelijk thuis- en telewerk te organiseren, en enkel strikt noodzakelijk personeel te laten opkomen. Een doorlaatbewijs enkel voor strikt noodzakelijke medewerkers, bezoekers of leveranciers kan bekomen worden via pz.oostende.wijk.noord@police.belgium.eu met vermelding van het bedrijf, namen van de personeelsleden, geboortedata, adres en nummerplaten van voertuigen. Bouwactiviteiten en het gebruik van bouw- en torenkranen zijn verboden.

Ik woon in de zone grenzend aan de luchthaven/Fort Napoleon/Duin en Zee, heb ik als bewoner een doorlaatbewijs nodig om mijn woning te bereiken?

Neen, bewoners hebben hiervoor geen doorlaatbewijs nodig, medewerkers van bedrijven in deze zones hebben wel een doorlaatbewijs nodig.

Kan ik naar de Vismijn?

Ja. Wie verse vis wil kopen bij de vishandel naar keuze, kan zoals gewoonlijk naar de Vismijn en het Maritiem Plein.

Kan ik met de fiets via de Konterdamkaai?

Ja. De Konterdamkaai wordt uitzonderlijk opengesteld op maandag 24 april 2023 voor fietsverkeer.

Kan ik het veerbootje nemen tussen Oosteroever en de Visserskaai?

Ja. Het populaire veer tussen beide stadsdelen vaart als gebruikelijk.

Ik woon in de Hendrik Baelskaai. Kan ik die dag bezoek ontvangen, zoals thuisverpleging?

Enkel bewoners en hun bezoekers, zoals dokters, thuisverplegers of klusjesdiensten, zijn toegelaten. Wel roepen we op om het verkeer tot het minimum te beperken: hoef je niet in de buurt te zijn, blijf er dan weg. Als je toch ter plaatse moet komen, hou dan rekening met mogelijke verkeershinder.

Ik ben tweedeverblijver. Kan ik naar mijn vakantieverblijf in de buurt van de Hendrik Baelskaai?

Ja. Voor tweedeverblijvers geldt net dezelfde regel als voor gedomicilieerden.

Kan ik de handelaars bezoeken in de Hendrik Baelskaai en omliggende straten?

Ja, ook handelszaken en horeca blijven bereikbaar voor werknemers en klanten. Ook hierbij zal de politie toezicht uitoefenen op het plaatselijk verkeer. We roepen handelaars op om niet-dringende leveringen uit te stellen tot de volgende dag. Als dit niet mogelijk is, raden we aan om leveringen in de voormiddag te laten gebeuren. Hou te allen tijde rekening met mogelijke verkeershinder.

Kan ik de tram nemen?

De impact op het tramverkeer is beperkt. Passagiers op de tram richting Knokke moeten afstappen aan de halte Station en vervolgens met een bus verder reizen tot aan de halte Duin & Zee. Daar kunnen ze weer op de tram. Omgekeerd geldt net hetzelfde: wie reist in de richting van De Panne, moet afstappen aan Duin & Zee en een vervangbus te nemen tot aan de halte Station, waar de rit per tram wordt voorgezet. Tramhalte ‘Vismijn’ wordt bediend met een shuttlebus.

Kan ik die dag een deelstep gebruiken?

Deelsteps worden in de afgesloten zones niet toegelaten. 

Kan ik Fort Napoleon bezoeken?

Nee. De site is volledig afgesloten voor het grote publiek, net als Duin & Zee.

Kan ik mijn hond uitlaten aan Halve Maan of wandelen in de duinen rond Fort Napoleon?

Neen, beide zones zijn niet toegankelijk voor het grote publiek. Maar niet getreurd: Oostende heeft zo’n 8 kilometer kust waar jij en je hond naar hartenlust een frisse neus kunnen ophalen. Check het volledige overzicht op www.oostende.be/honden.

Kan ik op maandag 24 april hengelen op de oostelijke strekdam?

Neen, die dag is de strekdam niet toegankelijk voor de hengelsport.

Kan ik het vliegtuig nemen op de luchthaven? En kan ik passagiers oppikken?

Wie op 24 april een vlucht neemt, kan dit zonder problemen doen. Ook het ophalen van passagiers vormt geen probleem.

Kan ik vliegtuigen spotten?

Het is niet mogelijk post te vatten aan de rand van het volledige luchthaventerrein.

Mag ik met mijn pleziervaartuig op 24 april een uitje maken?

Neen, alle zeil- en motorboten in de recreatieve vaart moeten die dag ten anker blijven.

Is surfen of suppen die dag toegestaan ter hoogte van Oosteroever, Fort Napoleon en Duin & Zee?

Wie een golf wil meepikken, kan die dag terecht op andere stukken strand en zee in Oostende. De zone ter hoogte van Oosteroever is die dag afgesloten voor watersporters.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.