Evaluatie Bewegen Op Verwijzing 2018

Onderzoekers van UGent analyseerden de gegevens van 2018 en besloten dat deelnemers minder zitten en meer bewegen na begeleiding van een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Er is een toename te zien in het aantal minuten wandelen, matige lichamelijke activiteit, zware lichamelijke activiteit en totale fysieke activiteit per week.

Vandaag zijn er 125 Bewegen Op Verwijzing-coaches actief in Vlaanderen. Alleen al in 2018 deden 1.765 Vlamingen een beroep op een van hen. Mét resultaat. 90% van de deelnemers is tevreden over zijn of haar coach. 78% van de deelnemers die Bewegen Op Verwijzing hebben afgerond, behaalde de doelstellingen uit het beweegplan en bewoog dus meer. De deelnemers gingen gemiddeld 3 à 4 keer naar hun coach. Er deden meer vrouwen dan mannen mee (69% tegenover 31%). En 38% van alle deelnemers in 2018 had recht op een verhoogde tegemoetkoming en kon de coaching zo voor een heel lage prijs volgen.

Alle resultaten van Bewegen Op Verwijzing kan je terugvinden op www.gezondleven.be/projecten/bewegen-op-verwijzing/evaluatieresultaten

Iedereen kan Bewegen Op Verwijzing

Huisartsen verwijzen hoofdzakelijk patiënten met overgewicht, lage rugpijn, diabetes type 2, burn-out & stress en cardiovasculaire aandoeningen door naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. In ongeveer 10% van de verwijzingen heeft de patiënt geen ziekte.

Mensen onderschatten hoe goed beweging werkt om hen gezond te houden of nog gezonder te maken”, zegt Frans Govaerts Senior-arts Preventie en Gezondheidspromotie bij Domus Medica. 

Gepubliceerd op vrijdag 6 december 2019 11.49 u.