Algemeen
- Stel een medewerker aan die verantwoordelijk is voor duurzaamheid.
Vuilnisbakken
- Maak een afval-/vuilnisbakkenplan op. Organiseer je een evenement op het strand? Een afvalplan is dan verplicht (zie verordening).
- Plaats minstens 2 soorten afvalbakken: pmd en restafval.
- Voorzie ook peukenbakken, vuilnisbakken met peukenring of peukenzuilen. De Stad beschikt over zakasbakjes. Contacteer dienst Evenementen indien je interesse hebt om zakasbakjes te gebruiken voor jouw evenement.
- Wordt er eten klaargemaakt of geserveerd op jouw evenement? Voorzie dan aparte recipiënten voor etensresten. Meer informatie over deze sorteerverplichting, vind je hier.
- Jouw organisatie is zelf verantwoordelijk voor het opruimen van al het afval.
Printen
- Verstuur elektronische uitnodigingen i.p.v. een papieren variant.
- Laat de inschrijvingen verlopen via e-mail of via een online inschrijvingsformulier.
- Biedt zoveel mogelijk papiervrije informatie aan (digitaal en via borden).
Recycleren
- Huur materialen i.p.v. ze aan te kopen of deel materiaal met andere organisatoren en hergebruik. Meer info hierover vind je in de Gids voor duurzame aankopen.
- Kun je je materialen, uitrusting of goederen na het evenement zelf niet meer gebruiken? Laat ze ophalen door het kringloopcentrum, een goed doel of vereniging uit de stad.
- Gebruik herbruikbare bekers. Meer info hierover op Vlarema.
- Je kunt een beloningssysteem uitwerken om bekers beter selectief in te zamelen (bijvoorbeeld 20 lege bekers = 1 drankbonnetje).
- Voorzie in herbruikbare draagtrays in plaats van wegwerpversies.
- Voorkom zoveel mogelijk verpakkingsafval (door bijvoorbeeld te tappen uit vaten, te schenken uit retourflessen of drinkwaterfonteinen te voorzien).
- Vermijd eenmalige signalisatie. Investeer tijd in het maken van wegwijzers die je voor een volgende editie kan hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan houten bordjes, stoffen vlaggetjes…
Voeding
- Ga bewust om met voeding door te werken met lokale, seizoensgebonden, fair trade, vegetarische en/of vegan alternatieven.
- Kies voor kraantjeswater en siropen i.p.v. frisdranken.
- Vermijd voedselverspilling door bezoekers te laten inschrijven voor het eten.
- Overschotten kan je wegschenken aan sociale instellingen (rusthuizen, daklozencentra…). Spreek dit vooraf af met deze instelling. Bekijk zeker ook eens Antenne, de sociale kruidenier van de stad.
- Overweeg zeker deze suggesties rond gezonde voeding en dranken op je evenement. Meer info hierover vind je op gezond leven.
Respect voor de natuur
- De zomers worden droger en heter. Wees je bewust van je watergebruik en hergebruik waar mogelijk.
- Gebruik milieuvriendelijke (af)wasmiddelen, zepen en reinigingsproducten. Laat bovendien spoelwater niet lopen bij het afwassen.
- Giet geen chemische producten uit over gras. Dit is schadelijk voor het milieu.
- Je mag op geen enkel veld of ander groen rijden met om het even welk voertuig (zonder rijplaten).
- Het openbaar domein moet je achterlaten in haar oorspronkelijke staat. De organisatie moet dus alle voorzorgsmaatregelen treffen om schade te vermijden.
- Bescherm plekken waar wildplassen populair is door middel van hekken en plaats wegwijzers naar toiletten en urinoirs.
Andere
- Kies voor lokale artiesten.
- Oostende geeft de voorkeur aan geluidsarm vuurwerk. Vuurwerk ontsteken op het openbaar domein kan enkel mits uitdrukkelijke, voorafgaande en schriftelijke toestemming van het College van Burgemeester en Schepenen.
- Oostende raadt af om ballonnen op te laten op feesten of herdenkingsplechtigheden.