Duurzaamheid

Hoofdthemas

Algemeen
  • Stel een medewerker aan die verantwoordelijk is voor duurzaamheid.
Vuilnisbakken
  • Maak een afval-/vuilnisbakkenplan op. Organiseer je een evenement op het strand? Een afvalplan is dan verplicht (zie verordening).
  • Plaats minstens 2 soorten afvalbakken: pmd en restafval.
  • Voorzie ook peukenbakken, vuilnisbakken met peukenring of peukenzuilen. De Stad beschikt over zakasbakjes. Contacteer dienst Evenementen indien je interesse hebt om zakasbakjes te gebruiken voor jouw evenement. 
  • Wordt er eten klaargemaakt of geserveerd op jouw evenement? Voorzie dan aparte recipiënten voor etensresten. Meer informatie over deze sorteerverplichting, vind je hier
  • Jouw organisatie is zelf verantwoordelijk voor het opruimen van al het afval.
Printen
  • Verstuur elektronische uitnodigingen i.p.v. een papieren variant.
  • Laat de inschrijvingen verlopen via e-mail of via een online inschrijvingsformulier.
  • Biedt zoveel mogelijk papiervrije informatie aan (digitaal en via borden).
Recycleren
  • Huur materialen i.p.v. ze aan te kopen of deel materiaal met andere organisatoren en hergebruik. Meer info hierover vind je in de Gids voor duurzame aankopen
  • Kun je je materialen, uitrusting of goederen na het evenement zelf niet meer gebruiken? Laat ze ophalen door het kringloopcentrum, een goed doel of vereniging uit de stad.
  • Gebruik herbruikbare bekers. Meer info hierover op Vlarema.
  • Je kunt een beloningssysteem uitwerken om bekers beter selectief in te zamelen (bijvoorbeeld 20 lege bekers = 1 drankbonnetje).
  • Voorzie in herbruikbare draagtrays in plaats van wegwerpversies.
  • Voorkom zoveel mogelijk verpakkingsafval (door bijvoorbeeld te tappen uit vaten, te schenken uit retourflessen of drinkwaterfonteinen te voorzien).
  • Vermijd eenmalige signalisatie. Investeer tijd in het maken van wegwijzers die je voor een volgende editie kan hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan houten bordjes, stoffen vlaggetjes…
Voeding
  • Ga bewust om met voeding door te werken met lokale, seizoensgebonden, fair trade, vegetarische en/of vegan alternatieven.
  • Kies voor kraantjeswater en siropen i.p.v. frisdranken.
  • Vermijd voedselverspilling door bezoekers te laten inschrijven voor het eten. 
  • Overschotten kan je wegschenken aan sociale instellingen (rusthuizen, daklozencentra…). Spreek dit vooraf af met deze instelling. Bekijk zeker ook eens Antenne, de sociale kruidenier van de stad.
Respect voor de natuur
  • De zomers worden droger en heter. Wees je bewust van je watergebruik en hergebruik waar mogelijk.
  • Gebruik milieuvriendelijke (af)wasmiddelen, zepen en reinigingsproducten. Laat bovendien spoelwater niet lopen bij het afwassen.
  • Giet geen chemische producten uit over gras. Dit is schadelijk voor het milieu.
  • Je mag op geen enkel veld of ander groen rijden met om het even welk voertuig (zonder rijplaten).
  • Het openbaar domein moet je achterlaten in haar oorspronkelijke staat. De organisatie moet dus alle voorzorgsmaatregelen treffen om schade te vermijden.
  • Bescherm plekken waar wildplassen populair is door middel van hekken en plaats wegwijzers naar toiletten en urinoirs.
Andere
  • Kies voor lokale artiesten.
  • Oostende geeft de voorkeur aan geluidsarm vuurwerk. Vuurwerk ontsteken op het openbaar domein kan enkel mits uitdrukkelijke, voorafgaande en schriftelijke toestemming van het College van Burgemeester en Schepenen.
  • Oostende raadt af om ballonnen op te laten op feesten of herdenkingsplechtigheden.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.