Expo '300 jaar Oostendse Compagnie'

Vanaf 1 november 2023 neemt de expo ‘300 jaar Oostendse Compagnie’ u mee naar het begin van de achttiende eeuw, toen elk jaar een viertal zeilschepen vanuit Oostende voor een lange zeereis naar India en China vertrokken.

De eerste Oostendse Oost-Indiëvaarders vertrokken al in 1715, maar in 1723 besloot keizer Karel VI om de verschillende handelaars samen te laten werken in een echte handelscompagnie. Dat zou de kostbare exotische vracht beter beschermen tegen stormen en kapers op zee. De Generale Indische Compagnie – beter bekend als Oostendse Compagnie – was geboren.

Investeerders uit Antwerpen, Brussel en Gent, maar ook uit Oostende en Brugge, brachten het nodige startkapitaal bijeen. Het hoofdkantoor lag in Antwerpen, maar Oostende werd de thuishaven van de nieuwe Compagnie. Het is ook hier dat Aziatische goederen zoals specerijen, katoenen stoffen, zijde, porselein en thee verkocht werden. Vooral de theehandel werd een enorm succes: meer dan 50% van alle in Europa ingevoerde thee werd geïmporteerd door de Oostendse Compagnie.

En dat succes breekt hen zuur op. De andere buitenlandse handelscompagnieën doen er alles aan om de Compagnie te kelderen. Onder Nederlandse, Britse en Franse druk werd in 1731 de Oostendse Compagnie afgeschaft. Toch bleef Oostende nog lang een draaischijf voor Aziatische producten en groeide onze Stad-aan-Zee zelfs uit tot één van de belangrijkste havens in West-Europa.

De tentoonstelling ‘300 jaar Oostendse Compagnie’ is samengesteld door de heemkring ‘De Plate’ en de Koninklijke Belgische Marine Academie. Naast een selectie uit de collectie van heemkring ‘De Plate’ wordt de expo aangevuld met objecten en documenten uit privéverzamelingen. De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket van het Stadsmuseum.

Praktisch:

1 november 2023 tot en met 26 mei 2024

Naast de tentoonstelling zal er ook een publieksavond (21 november 2023) en een wetenschappelijk congres over de Oostendse Compagnie (23-24 november 2023) in het VLIZ plaats vinden.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.