Expo Droogvis, Slijk en Algipan - Vlaamse meesters van de cross

In de Venetiaanse Gaanderijen opent op 19 december een unieke fototentoonstelling waar je de cross kan ruiken en proeven. De expo toont fenomenale beelden van topfotografen. Laat je meevoeren door de traditie, emoties en de mooie wereld van het veldrijden.

Dat veldrijden veel meer is dan een uur lang stoempen op het scherp van de snee, bewijst de tentoonstelling ‘Droogvis, slijk en Algipan – Vlaamse meesters van de cross’. De expo serveert levensgrote en unieke foto's gemaakt door de beste wielerfotografen en brengt je zo regelrecht naar de feesttent in het midden van het parcours en neemt je mee in het zog van de allergrootste veldrijders. 

Curator Jelle Vermeersch

De curator van de tijdelijke expo is Jelle Vermeersch, een van ’s lands meest prominente (wieler)fotografen en medeoprichter van het wielermagazine Bahamontes. Daarvoor werkte hij jaren voor De Morgen, HUMO, Knack en P-magazine, waar hij de grootste wielerhelden voor zijn lens zag passeren.

In de expo zijn er fenomenale beelden te zien, gemaakt door gerenommeerde fotografen als Russ Ellis, Diego Franssens, Kristof Ramon en Klaas Jan van der Weij. Ook is er een selectie te zien van de beste foto’s uit de archieven van KOERS (het museum voor wielersport in Roeselare), nieuwsagentschap Belga en de legendarische Franse sportkrant L’Equipe.

Helden van toen en vrouwen in het veld

Het veldrijden is ontstaan in de jaren 1900 in Frankrijk en leverde toen ongeziene taferelen op. Renners sprongen over beken, klauterden de heuvel op en fietsten met zware stalen fietsen door weer en wind. Pas in de jaren 1950 werd de cross ook echt razend populair in Vlaanderen, om er nooit meer weg te gaan. Veel van de grootste veldrijders allertijden komen uit ons land. In de expo leer je het unieke verhaal van de broers De Vlaeminck kennen, leg je samen met Niels Albert zijn woelige wielerpad af en treed je in het spoor van de allergrootsten als Roland Liboton en Sven Nys.

Ook het vrouwenveldrijden kan op steeds meer interesse rekenen. In tegenstelling tot de categorieën bij de mannen, zie je hier een grotere diversiteit aan nationaliteiten en domineert Nederland. Ook dit aspect komt aan bod in de expo.

Midden in het feestgedruis

De combinatie van absolute topsport en de volkse beleving rond het veldrijden, is uniek in de wereld. Op een cross is van alles te zien: renners die zich warm rijden aan de mobilhome voor de ogen van hun grootste fans, maar ook supporters die de gekste outfits combineren met laarzen waarmee ze diep in de modder staan. In de expo ontdek je de verschillende parcoursen, wandel je van de ene ondergrond op de andere en herbeleef je de overwinningen in de feesttent op het middenplein.

PRAKTISCHE INFO

Openingstijden (onder voorbehoud van de coronamaatregelen)

19.12.2020 – 16.05.2021

Van woensdag tot zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur
Op zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur

Toegang & Tickets

  • Toegangsprijs: 3 euro
  • UiTPAS-kansentarief: 0,60 euro 

Een overzicht van alle reductietarieven en de mogelijkheid om je tickets veilig en makkelijk online te kopen vind je via www.oostende.be/cross.

Koop hier je tickets. 

Telefonische reservaties kunnen enkel tijdens de openingstijden van de expo via 059 80 13 30. Om bezoekers op een veilige manier tijdens de openingsuren te spreiden, zullen we werken met een strikt uurblokkensysteem.

Toegankelijkheid

De Venetiaanse Gaanderijen verwelkomt graag bezoekers met een beperkte mobiliteit. Meld je eerst aan bij de balie van de Venetiaanse Gaanderijen, kant zeedijk. Daarna kan je gebruik maken van de ingang aan de Koningsstraat.

Gepubliceerd op maandag 30 november 2020 12.40 u.