Expo in de Nieuwe Gaanderijen schetst 'Het Oostende van James Ensor'

Expo in de Nieuwe Gaanderijen schetst 'Het Oostende van James Ensor'

Oostende en de kunstenaar James Ensor (°1860 - †1949) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ensor woonde, op een kort verblijf in Brussel na, zijn hele leven in Oostende. Hij hield van de Stad. De Stad was zijn muze en inspiratiebron. Hij noemde haar ‘Ostende, lief blommetje van kleur’. Ensor is vooral bekend omwille van zijn surrealistische maskerschilderijen.

Expo 'Het Oostende van James Ensor'

Van 28 april tot en met 22 juni 2020 focussen we in de Nieuwe Gaanderijen op Ensors stadsgezichten. James Ensor werkte die uit als kleine topografische documenten, nauwkeurig waargenomen en met eenvoud vastgelegd. Vanuit zijn atelier op de zolder van zijn ouderlijke huis op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan tekende en schilderde Ensor herhaaldelijk het straatbeeld dat hij in de Vlaanderenstraat of in de Van Iseghemlaan waarnam.
De tentoonstelling confronteert een aantal Ensoriaanse stadsgezichten met historische beelden van Oostende, onder meer van de bekende Oostendse fotograaf Maurice Antony (°1883 - †1963).

Praktisch 

  • Vrij te bezoeken
  • van 28 april tot en met 22 juni 2020
  • Nieuwe Gaanderijen, tussen Parijsstraat en Koninginnelaan

 

Gepubliceerd op donderdag 16 april 2020 9.53 u.