Expo 'In Memoriam' in Nieuwe Gaanderijen

Dood gaan en omgaan met de dood maken deel uit van ons leven. Begraafplaatsen, kerkhoven, herdenkingsrituelen en monumenten weerspiegelen treffend hoe de samenleving met de dood omgaat. De expo weerspiegelt de evolutie en trends op de kerkhoven door de jaren heen.

Sommige tradities blijven heel lang onveranderd, andere ondergaan invloeden vanuit andere culturen of worden in een modern kleedje gestoken.

Begraven worden, neemt diverse vormen aan. De perken op de begraafplaatsen kunnen voorbehouden zijn voor groepen of geloofsgemeenschappen, zoals voor militairen of  personen uit de joodse of moslimgemeenschap. Daarnaast is er ruimte voor individuele graven of familiekelders. Veel begraafplaatsen hebben ook een aparte ruimte voor kinderen. Veel mensen kiezen ondertussen voor crematie waarbij de as van de overledene wordt verstrooid of in een urne bewaard. Oostende telt nog twee echte kerkhoven: bij de Sint-Annakerk in Stene-Dorp en bij de kerk Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen in Mariakerke. De drie begraafplaatsen zijn: Zandvoorde (kerkhof gebruikt tot 1992 en overbrenging vanaf 1999), Paster Pype, bijgenaamd ‘Oud Kerkhof’, aan de Nieuwpoortsesteenweg (geen nieuwe concessies meer vanaf 1976) en de Stuiverstraat, bijgenaamd ‘Nieuw Kerkhof’.

Vooral op (oudere) grafzerken of grafmonumenten tref je sobere of imposante funeraire beelden aan die meestal heel wat symbolische verwijzingen bevatten. De graven vormen een staalkaart van kunsthistorische modeverschijnselen. Zo staat een anker voor hoop, een gebroken zuil voor een kort leven, verstrengelde handen wijzen op trouw en een omgekeerde toorts symboliseert het uitdovende leven. De in steen vereeuwigde namen al dan niet gecombineerd met een portret van de overledene, wekken bij de nabestaanden diverse herinneringen, gebeurtenissen en verwezenlijkingen opnieuw tot leven. Traditioneel in oktober/november kleuren familieleden en vrienden met een bloemenzee de laatste rustplaats van hun geliefden.

Op initiatief van Reveil vzw engageert de dienst Cultuur verhalenvertellers, muzikanten en dichters om op één november warm en ingetogen samen te komen rond enkele graven. We zijn ondertussen aan de vierde editie toe en verwelkomen je op 1 november 2019 op de begraafplaats van de wijk Zandvoorde.

Praktisch

Expo vrij te bezoeken tot en met 4 november in de Nieuwe Gaanderijen

Gepubliceerd op woensdag 2 oktober 2019 15.58 u.