Expo 'vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958'

De expo 'Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958' vertelt het verhaal over de vernieling van Oostende tijdens W.O.II en de wederopbouw in de periode tussen 1944 en 1958. Oostende is met deze expo de eerste stad in Belgiƫ die een dergelijke expositie brengt rond het thema wederopbouw.

Oostende kreeg het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren waardoor in 1944 enkel een verwoeste stad in puin achterbleef. Zowel toonaangevende gebouwen zoals het stadhuis, het kursaal, het hoofdpostkantoor, de hippodroom en de vismijn als de pittoreske kustwoningen werden met de grond gelijk gemaakt. Daarbij kwam nog dat de belangrijke stedenbouwkundige beslissingen die voor de oorlog waren genomen, werden verworpen. De grote vraag voor 1940 was, worden de drie havendokken gedempt? Na de oorlog startte toenmalig burgemeester Henri Serruys meteen met de wederopbouw van zijn stad. Zijn opvolger Adolphe Van Glabbeke zette dit werk in 1953 verder.

Met de verlossende bevrijding op 8 september 1944 kreeg het stadsbestuur opnieuw de ruimte om Oostende weer op de toeristische kaart te zetten. In 1945 werd architect Arnold De Vos aangesteld als stadsingenieur en werd het officiële startschot voor de wederopbouw gegeven. Hij en J.J. Eggericx, die als raadgevend stedenbouwkundige werd benoemd, maakten een nieuw urbanisatieplan voor Oostende op. In 1947 kregen de Oostendse bevolking en toeristen die de stad aandeden het plan samen met diverse andere projecten gepresenteerd.

De keuze 1958 als einddatum is niet toevallig. Oostende had een paviljoen op de Wereldexpositie in Brussel. Oostende bezit werk van drie grote Belgische architecten: Léon Stynen, Gaston Eysselinck en Victor Bourgeois. De tentoonstelling weerspiegelt een zwaar gehavende stad die op een korte tijdspanne weer de uitstraling van de ‘Koningin der Badsteden’ moest uitdragen. Toch is de expo ‘Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958’ veel meer dan een architectuurtentoonstelling. Je krijgt een overzicht van de vele bouwactiviteiten, maakt uitgebreid kennis met de spilfiguren die Oostende opnieuw groot maakten en ziet hoe de stad in een korte tijd enorm evolueerde. Kunstwerken van Ensor, Spilliaert en anderen die werden aangekocht zijn opgenomen evenals een reeks schitterende foto’s die de gebroeders Antony maakten. Ook affiches werden geselecteerd. Hiermee is Oostende de eerste stad in België die een dergelijke expositie brengt rond het thema wederopbouw. Het is een niet te missen reis door een belangrijk stukje geschiedenis van Oostende dat door de expo tastbaarder gemaakt is dan ooit getoond.

Curator van de expo is Marc Dubois die recent de Ultima Architectuurprijs 2018 ontving. De wetenschappelijke stuurgroep is samengesteld uit Norbert Hostyn, Erwin Mahieu, Virginie Michils, Claudia Vermaut, Gregory Boite en Martine Meire.

Activiteiten

In het kader van de tentoonstelling zullen eveneens geleide bezoeken aan prestigieuze, Oostendse gebouwen en rondleidingen met gids georganiseerd worden. Ook voor gezinnen valt er wat te beleven, tijdens de belevingstocht met een mu-zee-um gids. Voor concrete data en inschrijven voor deze extra activiteiten houd je best de website www.oostende.be/cultuur in de gaten.

Speciaal voor gezinnen organiseert mu-zee-um tijdens de Museumnocturnes een belevingstour op zaterdagen 13 juli en 3 augustus 2019 van 19.00 tot 19.45 uur. 

De gidsen van Lange Nelle nemen je op verschillende plaatsen mee voor een geleid bezoek. Inschrijven is noodzakelijk en doe je door op de datum te klikken.

Onder begeleiding van een gids kan je het  het Stadhuis bezoeken: Inschrijven is noodzakelijk en doe je door op de datum te klikken.

Je krijg een inkijk in het Klooster Arme Klaren in de Mariakerkelaan. Inschrijven is noodzakelijk en doe je door op de datum te klikken.

Curator Marc Dubois geeft ook rondleidingen tijdens de expo.  Inschrijven is noodzakelijk en doe je door op de datum te klikken.

 

UiTPAS

UiTPAS geeft zijn pashouders de kans om deze expo op een bijzondere manier te beleven.

Op zondag 23 juni 2019 geeft Marc Dubois om 11.00 uur  een exclusieve rondleiding doorheen de expo.  Speciaal voor de finissage van zondag 29 september 2019 begint Marc Dubois om 10.30 uur met een rondleiding door de expo, met aansluitend een bezoek aan het Kursaal. Deze rondleidingen zijn VOLZET!  

Op vrijdagen 5 juli en 23 augustus 2019 om 10.30 uur kunnen gezinnen op belevingstocht door de expo. Mu-zee-um laat je de tentoonstelling op een spannende, creatieve, verrassende maar vooral leuke manier ontdekken! Inschrijven via  Vernieling en Wederopbouw: belevingstour mu-zee-um (UiTPAS)

Let wel, deze activiteiten zijn exclusief voor UiTPAS-houders in ruil voor 10  UiTPAS-punten. De rondleiding met Finissage is in ruil voor 15 UiTPAS-punten. Schrijf je op voorhand in via www.oostende.be/cultuur.  Wees snel want het aantal plaatsen is beperkt!

Inschrijven voor al deze extra activiteiten doe je via: www.oostende.be/cultuur

Meer info over de expo en de flyer vind je hier.

Praktisch

Venetiaanse Gaanderijen, Hoek Zeedijk / Parijsstraat, 8400 Oostende, 059 25 88 20, www.oostende.be/cultuur

Waar: Venetiaanse Gaanderijen, hoek Zeedijk – Parijsstraat, 8400 Oostende

Bereikbaarheid: Venetiaanse Gaanderijen – Bibliotheek Kris Lambert
Kusttram: halte Koninginnelaan

Openingstijden: 25  mei 2019 – 29 september 2019
Dagelijks van 14.00 tot 18.00 uur
Op zondag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur

Toegang:
Toegangsprijs 5,00 euro
Reductietarief 2,50 euro: senioren, jongeren tussen 18 en 26 jaar, vrienden Mu.ZEE
1,00 UiTPAS-kansentarief, in ruil voor 10 UiTPAS-punten gratis toegang (per persoon kan je dit voordeel éénmalig omruilen)

 

 

Gepubliceerd op woensdag 17 juli 2019 13.16 u.