Fahimeh Elyas

Fahimeh Elyas werd in 1955 in Iran geboren.
Sinds haar kinderjaren tekent en schildert ze. Ze studeerde aan de universiteit te Teheran waar ze in 1978 haar diploma van laborante behaalde. Ze volgde, in dezelfde stad, van 1976 tot 1986 les aan de kunstacademie nima-petgar.

Sinds 1987 verblijft Fahimeh met haar gezin in België. In 1995 behaalde ze een diploma schilderkunst aan de kunstacademie van Doornik. In de Stedelijke Kunstacademie van Oostende studeerde zij gedurende 4 jaar keramiek en 3 jaar beeldhouwkunst. Telkens eindigde Fahimeh haar jaar met de beste cijfers.

Vanaf haar komst in België nam ze deel aan verschillende groepstentoonstellingen: met de groep 'paletij' in Harelbeke in 1987, met de groep "G. Evariste Carpentier" in Kuurne, met de groep "palmyra" in Estaimpuis, Leuven, Brussel en Luik in 1996. Ook in verschillende individuele tentoonstellingen staan op haar naam.
Fahimeh motiveert en inspireert graag jonge of beginnende kunstenaars. Zo is zij de mentor van enkele kinderen en een beginnende kunstschilder in Oostende.

Fahimah werkt volgens verschillende thema's oa. IMMIGRANTS, SALTIMBANCO, enz. Haar werken zijn geïnspireerd door poëzie die ze zelf schrijft, vooral Perzische verzen. Haar schilderkunst wordt vaak gecombineerd met deze teksten. Haar werken zijn abstract, soms figuratief. De kleur blauw wordt het meest gebruikt.

Haar sculpturen uit klei en keramiek zijn vooral figuratief. Haar favoriete thema is de mens.

Fahimeh schildert op zijde, porselein of glas. Op vazen, borden, glazen kalligrafeert ze Perzische poëzie en tekent ze taferelen uit haar favoriete thema's.

Zij experimenteert tegenwoordig met plastiek flessen die zij smelt, vervormt en in haar werken gebruikt bvb. als kader van een doek, als gebruiksvoorwerp..

Sinds 21 juli 2006 is zij voorzitster van de multiculturele vereniging van allochtone kunstenaars, VAKO. Deze vereniging behartigt de belangen van de multiculturele groep kunstenaars die in Oostende wonen en werken. Deze groep wil vooral hun kunst naar buiten brengen door middel van workshops, tentoonstellingen, enz.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.