FMDO blijft verbinden, ook in tijden van corona

FMDO vzw staat voor Federatie van Mondiale Democratische Organisaties. Hun kerntaak bestaat erin sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond te ondersteunen. We gingen in gesprek met Ivy Goutsmit over hun werking tijdens deze uitdagende coronatijden.

Welk effect voelen jullie bij de doelgroep met wie jullie werken?

Ik zie weinig of geen verschil tussen wat mensen met migratie-achtergrond in deze tijd ervaren en onze eigen gevoelens. Bij alleenstaanden en mensen zonder netwerk zoals nieuwkomers zie je veel eenzaamheid, en bij ouders grote bezorgdheid omtrent hun kinderen. Wekelijks bellen wij tientallen mensen op en voor veel mensen doorbreekt zo’n telefoontje echt wel letterlijk de stilte waarin zij leven. We hebben ook regelmatig foute informatie moeten rechtzetten en tegenspreken. Door het gebrek aan taalkennis zijn een aantal mensen extra vatbaar voor dat soort van fake news en doordat wij goed geïntegreerd zijn binnen de gemeenschappen zijn we in staat om kort op de bal te spelen door correcte informatie te bieden. Veel mensen zijn ook bang dat hun kennis van het Nederlands verloren gaat nu ze al een paar maand veel minder hebben kunnen oefenen.

Ik zie weinig of geen verschil tussen wat mensen met migratie-achtergrond in deze tijd ervaren en onze eigen gevoelens. Bij alleenstaanden en mensen zonder netwerk zoals nieuwkomers zie je veel eenzaamheid, en bij ouders grote bezorgdheid omtrent hun kinderen.

Hoe hebben jullie de afgelopen weken jullie aanpak aangepast aan deze crisis?

Mensen opbellen bleek zoals gezegd voor veel mensen een goede vorm van steun. Op die manier konden we correcte informatie verspreiden die voor iedereen begrijpelijk is én toekomstperspectief bieden aan mensen. Daar hebben we intensief op ingezet en dat zullen we nog een tijdje moeten verder doen. We zorgen ervoor dat mensen de mooie kanten van het leven blijven zien; we zoeken op andere manieren naar verbinding. Zo hebben we samen met de Stad, met Compagnons en Samen Divers de afgelopen maanden online gesprekstafels opgezet. Onze educatief medewerkster Bo heeft op die manier van onze kant zo’n honderd mensen gematcht die samen online Nederlands oefenen. Een nieuwe, toffe manier van verbinding maken waarmee we voor een stuk een nieuw publiek van vooral jonge Oostendenaars aanspreken. Zo krijgen we een toffe mix van mensen die samen in zo’n online taalbad zitten. We hebben ook de actie Creatief met corona gelanceerd, waarbij mensen vanuit hun kot online workshops geven over hun zang-, kook-, knutsel-, teken- of andere talenten. Op die manier verzamelden we al zo'n 50 filmpjes op onze Facebook-pagina. Die posts zijn momenteel geëvolueerd naar good practices zoals het maken van mondmaskers, voedselbedeling organiseren, etc.

We zorgen ervoor dat mensen de mooie kanten van het leven blijven zien; we zoeken op andere manieren naar verbinding.

Welke lessen nemen jullie mee naar de toekomst?

Wij kijken nu vooral uit naar het moment waarop het opnieuw toegelaten wordt om met meerdere mensen af te spreken. Veel mensen zijn heel erg bezorgd omtrent de taalachterstand die zij momenteel oplopen bij gebrek aan contact en oefenkansen. Daarnaast zijn we al enkele weken druk in de weer met het voorbereiden van een pakket aan oefenwandelingen waarbij we mensen de kans bieden Oostende in kleine groepjes te verkennen en vooral ook elkaar beter te leren kennen. Het blijft bijzonder belangrijk om mensen die hier uit verre oorden aanspoelen met Oostende en de Oostendenaren in contact te brengen. Mensen leren met elkaar te babbelen, sociale contacten te onderhouden en op die manier een basis te leggen voor goede integratie. 

We hebben de afgelopen maanden warme golven van solidariteit gezien en dat geeft hoop voor de toekomst. En verder komt er vaak op neer dat wij allemaal mensen zijn die nood hebben aan een babbel, aan contact en nabijheid.   


Meer info op www.fmdo.be of op Facebook

Gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2020 15.03 u.