FoodSHIFT 2030

FoodSHIFT 2030

Hoofdthemas

Stad Oostende is partner in het project FOODSHIFT 2030 (Food System Hubs Innovating towards Fast Transition by 2030).

De stad ontvangt 302.000 euro van het Europees Horizon 2020 programma en ging in januari 2020 van start. 31 partners uit 11 landen nemen deel, zowel lokale overheden, kennisinstellingen, kmo’s en netwerkpartners.

FoodSHIFT 2030 lanceert een ambitieuze omwenteling in de manier waarop we met voedsel omgaan en beoogt een koolstofarme en circulaire toekomst. Het project staat onder leiding van de universiteit van Kopenhagen en wil de doelstellingen samen met burgers en alle mogelijke stakeholders realiseren.

Stad Oostende werkt voor dit project samen met het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO). De stad is binnen het project één van de negen voorbeeld laboratoria, waarbij we onze kennis rond voedselparken zoals De Tuinen van Stene ter beschikking stellen van de andere partners. De stad legt daarbij een focus op lokale voedselproductie, samenwerking met boeren en de Horeca, bewustmaking rond lokale voeding  en nieuwe tewerkstellingskansen in de voedselproductie en verwerking.

Meer informatie op www.foodshift2030.eu


Nieuws

24 09 2020 - Week van de Duurzame Gemeente

Van 18 tot 25 september vindt de 'Week van de Duurzame Gemeente' voor de derde keer plaats. Ook Stad Oostende neemt deel en zet hierbij graag de vrijwilligers van de noodvoedselorganisaties in de kijker.

03 10 2020 - Publieksdag op zaterdag 3 oktober

Kom langs, bestel je picknick en proef een stukje Oostende in de Tuinen van Stene. Wist je dat je er zelf groenten kan oogsten als je lid bent van de Biopluktuin? En dat er schapen grazen? En wist je dat je in Oostende verse kaas, boter en melk kan kopen, rechtstreeks van bij de boer?

Klik hier voor alle info

25 08 2020 - Workshop 'Voedselverspilling bij gezinnen'
Oostende pakt voedselverspilling aan, samen met jou!  

Op 22 september ontwikkelen we een actieplan om voedselverspilling bij gezinnen te verminderen. En we willen jou erbij!

Uit onze eerste workshop bleek dat in een stad de huishoudens goed zijn voor 67% (!) van de voedselverspilling. Daar willen we verandering in brengen.

Kom meedenken hoe we dat samen kunnen doen en wat jij of jouw organisatie kan doen.
Afhankelijk van de coronamaatregelen zal de workshop doorgaan in CC De Grote Post of online.

12 08 2020
Stad Oostende zet de zomer van de Korte Keten mee in de kijker.

  • Ben je benieuwd welke boerderijen aan thuisverkoop doen?
  • Maak je graag een fietstocht langs de Oostendse boerderijen?
  • Of kom je liever zelf je groenten plukken in de Biopluktuin van de Tuinen van Stene?

Meer info hierover en een overzicht van alle streekproducenten

14 07 2020
De Biopluktuin presenteert een zomerabonnement.

24 06 2020
Op 24 juni organiseerde Stadslandbouw Nederland een online conferentie met als thema 'voedsel van dichtbij: van stadslandbouw naar korte keten'. Stad Oostende werd uitgenodigd om een getuigenis te brengen over enkele effecten van de covid-crisis op voedsel in de stad. De getuigenissen zie je in het filmpje hieronder.

Meer info over de studiedag op https://stadslandbouwnederland.nl/actueel/

23 06 2020
Stad Oostende werd uitgenodigd om op het Congres Publieke Ruimte een voordracht te geven het voedselpark van Tuinen van Stene. Ter inleiding werd een film gemaakt over het gebied.

22 04 2020
Stad Oostende promoot korteketenvoeding.
Lees hier meer