Food films in november en december
Het eten op ons bord, we staat er niet altijd bij stil wat er lokaal en wereldwijd speelt… Vijf films inspireren over voedselsystemen. Na elke film wordt nagepraat over de lokale situatie in Oostende.
Alle vertoningen zijn gratis.
Het festival is een initiatief van de agro-ecologische beweging Voedsel Anders, waarvan zowel boeren, burgers, organisaties als bedrijven deel uitmaken. Voedsel Anders verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en zet respect voor de boerin en boer bovenaan de agenda. Wil je meer info over deze groeiende beweging? Klik hier.
Film 2040 (ism De Klisse) + nabespreking
16 november 2022 - 19.30 uur
Over de film: Gemotiveerd door zijn zorgen over de planeet die zijn dochter zal erven, begint de Australische acteur Damon Gameau aan een reis rond de wereld op zoek naar oplossingen. Hij spreekt met experten en changemakers over economie, energie, mobiliteit, landbouw en onderwijs. Gameaus reis is het uitgangspunt voor de documentaire '2040', een verhaal van hoop dat zich toelegt op de haalbare bestaande innovaties die de opwarming van de aarde kunnen omkeren en de gezondheid van onze planeet ten goede komen. Het is een positieve visie van wat het 'zou kunnen zijn'.
Na de film de film bespreken we samen hoe jij en wij kunnen bijdragen aan oplossingen die het welzijn van mens, dier en planeet verbeteren.
Thema's: Beschikbare oplossingen // Regeneratieve landbouw // Mariene permacultuur // Beweging
Waar? De Klisse, Vredestraat 37. Inschrijven is niet nodig.
New pigs on the Block (ism O.666)
17 november 2022 - 20.00 uur
Over de film: Drie varkens Luc, Mia & Anja spelen de hoofdrol in een sociaal buurtproject. Op een met elektrische draad afgebakend stukje niemandsland, tussen een spoorweg en een kleine parking, verwerken de varkens de voedseloverschotten van restaurants en winkels uit de buurt. Een nobel opzet. De film start dan ook in een ogenschijnlijk aards paradijs, waar ze kunnen eten naar believen en waar ze warmte en vriendschap krijgen van de buurtbewoners. Maar langzaam kantelt het. De buitenwereld verstoort steeds vaker en steeds harder hun vredige bestaan.
De zomer gaat over in de herfst, hun plek raakt in verval, de sfeer tussen de varkens wordt grimmiger en hun vertrouwen in de mens ebt weg. De camera brengt ons niet alleen op ooghoogte van Luc, Mia en Anja. Hij kijkt vanaf daar ook met hen mee naar de mens.
Waar? O.666, Hendrik Baelskaai 27. Inschrijven is niet nodig.
Honeyland (Ism Tuinhier vzw en VELT Oostende) + nabeschouwing door een imker en honingproeverij
25 november 2022 – 20.00 uur
Over de film: De imker Hatidze woont met haar zieke moeder in de bergen van Noord-Macedonië waar ze honing wint door het volgen en verzorgen van wilde bijen. Zo laat ze telkens de helft van de honingraten over zodat de bijen niets tekort komen. Een rondtrekkende familie installeert zich naast de imker en begint aan intensieve honingproductie waardoor het natuurlijke evenwicht in de omgeving verstoord raakt.
Na de film vertelt bijenexpert Bart Vandepoele over de bijen bij ons. Tuinhier en VELT laten je ook verschillende soorten honing proeven.
Thema's: Duurzaamheid // Respect voor de natuur // Macedonië // Imkerij
Waar? Zaal ’t verschil, Dr. Eduard Moreauxlaan 101. Inschrijven is niet nodig.
The Great Green Wall (ism Buitengoed) + nabeschouwing door Bram Sercu van BOS+
2 december 2022 – 19.00 uur
Over de film: Met een bus reist de Malinese zangeres Inna Modja langs de Grote Groene Muur, het visionaire project om de oprukkende Sahara een halt toe te roepen door bomen te planten over de hele breedte van het Afrikaanse continent. Inna neemt de kijker mee van Senegal tot Ethiopië. Aan de hand van talloze ontmoetingen vertelt ze het verhaal van voedselschaarste, conflict en migratie, maar ook dat van veerkracht, mogelijkheden en hoop.
Na de film nabespreking met Bram Sercu van BOS+. Bram heeft meegewerkt aan een project in Afrika en helpt ook aanplantingen in het stadsrandbos van Oostende. BOS+ heeft afgelopen winter mee ingestaan voor de aanleg van zo’n 4 ha nieuw bos.
Thema's: Klimaatverandering // Sahel // Muziek // Conflict // Hoop
Waar? Kinderboerderij De Lange Schuur, Stuiverstraat 599. Inschrijven is niet nodig.
Voedselbossen (ism Avansa) + nabeschouwing over voedselbossen in Oostende of eigen tuin
6 december 2022 – 19.30 uur
Over de film: Landschapsontwerper Louis De Jaeger onderzoekt hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Omdat de gangbare landbouw op grenzen botst, zijn we als samenleving gebaat bij een andere manier van landbouw. Louis komt uit bij voedselbossen en ontdekt het potentieel van dit systeem om én voedsel te produceren én de biodiversiteit te vergroten én antwoorden te vinden voor de klimaatuitdaging. De documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit die wonderlijk goed samenwerken en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem.
In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen van pioniers en ervaringsdeskundigen toont Louis hoe voedselbossen verbindend werken in lokale gemeenschappen en zorgen voor een bepaald evenwicht. En is dat niet precies wat de samenleving nodig heeft?
Nabeschouwing over voedselbossen in Oostende of eigen tuin.
Thema's: Voedselbossen // Vlaanderen // Pioniers // Veerkracht
Waar? Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17. Schrijf hier in!
Deze food films sessie wordt georganiseerd in samenwerking met Voedsel Anders.