Food Films

Food Films

Food films

Het eten op ons bord, we staat er niet altijd bij stil wat er lokaal en wereldwijd speelt… Vijf films inspireren over voedselsystemen. Na elke film wordt nagepraat over de lokale situatie in Oostende.

Alle vertoningen zijn gratis.

Het festival is een initiatief van de agro-ecologische beweging Voedsel Anders, waarvan zowel boeren, burgers, organisaties als bedrijven deel uitmaken. Voedsel Anders verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en zet respect voor de boerin en boer bovenaan de agenda. Wil je meer info over deze groeiende beweging? Klik hier


14 november 2023 - 19.30 uur: Sur le Champ (i.s.m. Astropolis en 11.11.11.) (60 minuten)
-> Astropolis, Duinkerkseweg 16

'Sur le Champ' brengt ons het hoopvolle verhaal van Cédric in België, Diamar in Peru en Mariam in Burkina Faso. Boeren en boerinnen die tonen hoe voedsel anders kan!

Bekijk hier de trailer


16 november 2023 - 19.00 uur: L'Oasis d’Espoir (i.s.m. O.666) (52 minuten)
-> O.666, Hendrik Baelskaai 27

'Une Oasis d'Espoir' vertelt over de verweven lotgevallen van twee protagonisten in de Marokkaanse Sahara: de bewoners van M’Hamid in de ooit zo idyllische Drâavallei en Tahar El-Ammari, zoon van de nomadische Aribs-stam. Terwijl de inwoners van M’Hamid vechten tegen de komst van een megadam en de verwoestijning van hun vallei, werkt Tahar zo’n 35 kilometer verder om de oase waarin hij geboren werd te herstellen.

Bekijk hier de trailer


17 november 2023 -  19.30 uur: Seed, The Untold Story (i.s.m. Tuinhier vzw en VELT vzw) (94 minuten)
-> Zaal ’t verschil, Dr. Eduard Moreauxlaan 101

Maar weinig dingen zijn zo wonderbaarlijk en vitaal als zaden. Als kleine tijdcapsules bevatten ze de geschiedenis, het leven en de toekomst van een plant. In de afgelopen eeuw is 94% van de zaadsoorten echter verdwenen. Deze eens zo overvloedige diversiteit - het resultaat van duizenden jaren samenwerken van boer en natuur - is drastisch teruggebracht in de naam van industriële vooruitgang en bedrijfswinsten. 

'Seed, The Untold Story' volgt gepassioneerde zaadbewaarders die onze 12.000 jaar oude voedselerfenis willen beschermen. Boeren, boerinnen, wetenschappers, advocaten en inheemse zaadbewaarders voeren een bemoedigende strijd voor voedselsoevereiniteit, beginnend bij het begin: zaadjes. 

Bekijk hier de trailer


24 november 2023 – 19.00 uur: Together We Grow  (i.s.m. De Klisse) (38 minuten)
-> De Klisse, Vredestraat 37

'Together We Grow' is een kort, maar krachtig portret van een gemeenschapsproject in Nieuw-Zeeland waar gezaaid, geoogst, gekookt, genaaid, gerepareerd, gedeeld en gegroeid wordt. Volgens de oprichter Julia Milne is het model overal toepasbaar. Laten wij ons inspireren? 

Met aansluitend een korte uiteenzetting over de kracht van Community. 

Bekijk hier de trailer


30 november 2022 – 19.00 uur: The Milk System (i.s.m. Antenne) (91 minuten)
-> Antenne, Torhoutsesteenweg 291

Melkveehouders, politici, lobbyisten, ngo's en wetenschappers buigen zich over de verborgen kosten en gevolgen van een industrie met wereldwijde impact. Ze leggen verrassende waarheden achter het systeem bloot. Wie profiteert ten koste van wie? Heeft het systeem een toekomst en zijn er alternatieven? Een reis door Europa, West-Afrika en China die afrekent met vooroordelen en oplossingen aan het licht brengt.

Bekijk hier de trailer


Deze food films sessie wordt georganiseerd in samenwerking met Voedsel Anders.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.