Stad Oostende organiseert al enkele jaren fietslessen voor volwassenen en anderstalige jongeren. Het gaat daarbij vaak om mensen die nooit hebben leren fietsen of die het fietsen in de loop der jaren verleerd zijn. In de lessen leren zij stap voor stap de basisvaardigheden die ze nodig hebben om (terug) zelfstandig te kunnen fietsen, en dat helemaal op maat van elke deelnemer.
Een succesvolle formule, elk jaar zijn de twintig beschikbare plaatsen in een mum van tijd volzet. Daarom wil de Stad het aanbod fors uitbreiden naar 180 deelnemers in 2023 en werkt ze hiervoor voortaan samen met De Fietsschool van Mobiel 21.
We zien het als een beleidsdoelstelling om zoveel mogelijk inwoners van de stad Oostende aan het bewegen te krijgen, en fietsen is net zoals zwemmen een basisvaardigheid die iedereen zou moeten beheersen.
Fietslessen voor 180 personen per jaar
Stad Oostende maakt 85.000 euro vrij om elk jaar 180 inwoners te leren fietsen. Dit grootschalige project kadert binnen het Plan Samenleven van de Vlaamse overheid om lokale besturen te ondersteunen en zo samenleven in diversiteit te bevorderen. De Stad ontvangt hiervoor een subsidie van 37.800 euro.
Er zijn cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen. De lessen (theorie en praktijk) worden georganiseerd in Duin en Zee in de Fortstraat in Oostende. Een lessenreeks omvat 15 lessen en kost 40 euro. Met de UiTPAS aan kansentarief betaalt een deelnemer 8 euro.
Voor volwassenen zijn er vijf lessenreeksen:
- Reeks 1: dinsdag- en donderdagvoormiddag
7 september t.e.m. 26 oktober 2023 - Reeks 2: dinsdag- en donderdagnamiddag
7 september t.e.m. 26 oktober 2023 - Reeks 3: dinsdag- en donderdagvoormiddag
1 februari t.e.m. 26 maart 2024 - Reeks 4: dinsdag- en donderdagnamiddag
1 februari t.e.m. 26 maart 2024 - Reeks 5: donderdagavond en zaterdagvoormiddag
Na de paasvakantie in 2024. De exacte data worden later bekendgemaakt.
Inschrijven kan vanaf woensdag 14 juni via www.oostende.be/fietslessen.
De workshops voor kinderen, waar ouders hun kind leren fietsen vinden plaats op 20 maart 2024 van 14.00 tot 16.00 uur en op 23 maart 2024 van 10.00 tot 12.00 uur. Meer info hierover volgt later. De lessenreeks voor OKAN-leerlingen wordt in samenspraak met de scholen ingepland.
Iedereen op de fiets!
Stad Oostende wil iedereen op de fiets krijgen en dus ook haar lokale fietsschool verder verankeren. De Stad werkt daarvoor samen met De Fietsschool van Mobiel 21, die in maar liefst 35 Vlaamse gemeenten fietslessen voor volwassenen organiseert. Ook andere partners zoals VDAB, LIGO en CVO ondersteunen het Oostendse initiatief.
Fietsen bevordert zelfstandigheid
Door een gebrek aan financiƫle middelen of een eigen auto geraken heel wat mensen niet waar ze moeten zijn. Voor hen zijn werk, school, winkels of vrijetijdsactiviteiten vaak moeilijk bereikbaar. Vervoersarmoede zet zo een rem op hun bewegingsvrijheid. Fietsen is dan een relatief betaalbare en laagdrempelige oplossing. Toch is fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom startte De Fietsschool in 2011 met fietslessen voor volwassenen. Wat klein begon in Leuven, groeide al snel uit tot een breed initiatief dat jaarlijks maar liefst 600 volwassenen leert fietsen.
Hannelore Depypere, projectmedewerker bij De Fietsschool van Mobiel 21 benadrukt: "Fietsen is niet alleen goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Dankzij de fiets geraken mensen ook opnieuw waar ze willen geraken. Zo helpt de fiets mensen om hun zelfstandigheid te herwinnen. Voor nieuwkomers is het dan weer een opstapje om zich te integreren. Duurzame mobiliteit en sociaal welzijn gaan zo hand in hand."
Fietsvrijwilligers helpen volwassenen in het zadel
Stad Oostende doet beroep op sociaal geƫngageerde vrijwilligers om samen met professionele lesgevers fietslessen te geven aan volwassenen. Wie over een warm hart en liefde voor de fiets beschikt, kan op dinsdag 5 september 2023 een opleiding volgen voor vrijwillige fietslesgevers.
Inschrijven als vrijwilliger kan via www.oostende.be/fietslessen.