Oostende Mondiaal

Oostende Mondiaal

Hoofdthemas

Expo ‘Oostende Mondiaal’ was van 22 november 2022 tot en met 17 januari 2023 te zien in de Nieuwe Gaanderijen

De wereld is ons dorp geworden
​De wereld is ons dorp geworden. Jammer genoeg is er in ons werelddorp veel ongelijkheid. Ongelijkheid die vooral veel inwoners van landen uit het globale zuiden treft. Denk maar aan schrijnende armoede en het gebrek aan degelijke en betaalbare gezondheidszorg. Geen toegang tot gratis of betaalbaar onderwijs. Oneerlijke handel. Of de gevolgen van de klimaatverandering.
​Veel mensen leggen zich daar gelukkig niet bij neer en willen meewerken aan een wereld van vrede, rechtvaardigheid, zorg om het milieu en eerlijke levenskansen voor iedereen. Ook heel wat Oostendenaars zetten zich in voor zo’n andere, betere wereld. Bijvoorbeeld via de lokale groep van een ngo of via een Vierde Pijlerproject, een burgerinitiatief.

Oostende Mondiaal
Oostende Mondiaal is een overlegplatform voor al die geëngageerde Oostendenaars en bestaat uit vertegenwoordigers van lokale Noord-Zuidorganisaties, lokale afdelingen van Nationale ngo’s en andere geïnteresseerden. Oostende Mondiaal adviseert het stedelijk Noord-Zuidbeleid en heeft een sensibiliserende en participerende taak. De organisatie zet ook gemeenschappelijke acties of projecten op en komt nu met een fototentoonstelling met foto’s gemaakt door Yel Ratajczak.

“Oostende Mondiaal verenigt een aantal gedreven Oostendenaars in een adviesgroep voor Internationale Solidariteit. Met deze tentoonstelling zet Oostende Mondiaal de trekkers op het voorplan en geeft zo een gezicht aan de Internationale Solidariteit in Oostende” – Willy Sibiet, voorzitter Oostende Mondiaal.

Oostendse wereldburgers
“De Nieuwe Gaanderijen zijn een ideaal uithangbord voor projecten die niet alleen door hun cultuurgehalte aandacht van het publiek verdienen. Onze gratis openlucht exporuimte is dan ook de perfecte locatie voor deze prachtige beelden, gemaakt door fotografe Yel Ratajczak, waarop Oostendenaars in beeld worden gebracht die zich engageren voor een betere wereld”, aldus Bart Plasschaert, schepen van Vrije Tijd.

“Oostende is een wereldstad en ook Oostendenaars zijn wereldburgers. Heel wat inwoners van onze stad zijn om verschillende redenen actief in het globale zuiden. Ze ondersteunen er lokale organisaties, zetten projecten op of helpen familieleden en vrienden. Het is heel mooi hoe dit solidaire netwerk zich verspreidt en hoe mensen zich inzetten om de strijd op te nemen voor een rechtvaardigere wereld, elk vanuit hun eigen engagement en motivatie. Deze wereldburgers verdienen het absoluut om eens zelf in de kijker te staan”, vult Silke Beirens, schepen voor Mens en Milieu aan.

Foto's door Yel Ratajczak
​Geïnspireerd door National Geographic trok fotografe Yel Ratajczak de wereld rond. Inmiddels doet ze dit al meer dan dertig jaar en bezocht ze onder andere cacaoplantages in Ghana, surfstranden in Australië, de tsunamigebieden in Chili,…
​Uit haar werk blijkt een grote sociale bewogenheid. Hiervan getuigen projecten zoals ‘Welkom in mijn stad’ over vijftig jaar migratie in België en ‘Off The Wall’, een Europees uitwisselingsproject rond oorlog, vrede en ontheemding. Ook onderwerpen als biolandbouw, eerlijke wereldhandel, vluchtelingen, kunstenaars met niet-Belgische roots, haalt ze graag voor de lens. Haar talent blijft niet onopgemerkt, ze werd onder andere geselecteerd voor de Canvascollectie. Ze werd laureaat van Fotografiecircuit Vlaanderen en won de juryprijs MO* klimaatverandering.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.