Fototentoonstelling '2021, het jaar van Jeremy de Salle' in de Nieuwe Gaanderijen

Fototentoonstelling '2021, het jaar van Jeremy de Salle' in de Nieuwe Gaanderijen

In 2021 ging stadsfotograaf Jeremy de Salle op pad om onze stad op beeld te zetten. Het resultaat is van 20 december 2021 tot en met 14 februari 2022 te zien in de expo 2021, het jaar van Jeremy de Salle in de Nieuwe Gaanderijen.

Begin 2021 benoemde Oostende voor de tweede keer een stadsfotograaf. Het werd Jeremy de Salle, cameraman bij de RTBF. Foto’s nemen is zijn hobby, straatfotografie zijn passie. Het was de eerste keer dat hij aan een fotografiewedstrijd deelnam en hij ging dus al meteen met de hoofdprijs lopen. Hij kreeg de opdracht mee om een jaar lang de stad in beeld te brengen.

Voor Jeremy de Salle is Oostende de enige kuststad waar je zoveel beweging ziet. De combinatie van de zee en stad maakt dat er altijd wel iets gebeurt. Ideaal om zijn skills in straatfotografie te verbeteren. Hij focust op de mensen die hij ontmoet: een simpel gebaar, een natuurlijke pose, een origineel detail of een situatie. Op het eerste gezicht banaal, maar als je de tijd neemt om zijn foto’s in detail te bekijken, zijn ze als stukjes poëzie. In deze tentoonstelling zie je het resultaat, van zijn jaar als stadsfotograaf. Het is een mix van opdrachten en eigen herinneringen aan de stad. Op doordeweekse dagen liep hij door de Oostendse straten of wandelde over de uitgestrekte stranden, soms alleen, soms met zijn kinderen, altijd op zoek naar opvallende beelden. Het deed hem de pracht van Oostende (her)ontdekken, een stad die een decor op zich is.

Wie wordt de nieuwe stadsfotograaf?

Wie wordt de opvolger van Jeremy de Salle? Alle professionele en amateurfotografen vanaf 18 jaar kunnen deelnemen aan de wedstrijd van 'Wie wordt stadsfotograaf van Oostende 2022?" 

De opdracht?

  • 5 foto’s van het Stadsmuseum Oostende of van de Venetiaanse Gaanderijen
  • 5 foto’s van éénzelfde persoon
  • 5 foto’s naar keuze

De winnaar ontvangt een geldprijs van 1.500 euro en een eigen tentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen. 

Uit de inzendingen selecteert de jury 27 foto’s die in de Nieuwe Gaanderijen op groot formaat zullen worden getoond. Uit die genomineerde fotografen kiest de jury één winnaar.

Dit jaar verwelkomt de jury twee nieuwe gezichten: naast de vaste waarde en tevens juryvoorzitter Jimmy Kets zullen de Oostendse fotografen Nick Decombel en Kim Vlaeminck bepalen wie de stadsfotograaf van 2022 zal worden.

Inschrijven kan tot en met 1 augustus 2022 via www.oostende.be/stadsfotograaf.

Praktische informatie

De fotowedstrijd ‘Stadsfotograaf Oostende’ loopt van 20 december 2021 tot en met 1 augustus 2022. Alle professionele en amateurfotografen vanaf 18 jaar kunnen hun 15 foto’s doorsturen via het digitaal inschrijvingsformulier dat te vinden is via www.oostende.be/stadsfotograaf.

Gepubliceerd op donderdag 23 december 2021 10.38 u.