Geboortebos

Hoofdthemas

Al sinds 1999 nodigt Stad Oostende alle jonge ouders uit om kort na de geboorte van hun kindje een boom aan te planten. Het Oostendse stadsrandbos breidt zo elk jaar uit met een 500-tal boompjes. Eind 2019 waren de beschikbare percelen rond de kinderboerderij volledig beplant. De Stad moest op zoek naar een nieuwe locatie. We kochten een perceel aan ter hoogte van de Karperstraat. Het gebied is 1,23 hectare groot en zal ruimte bieden aan zo’n 2.500 boompjes.

De aanplanting is om vele redenen belangrijk: bomen zijn de longen van de wereld. Het planten van een boom op de plaats waar je bent geboren, is een symbolisch gebaar: 'hier hoor ik thuis'. Bij elke aanplanting zorgen we voor een gelaagde en inheemse mix aan bomen en struiken: eik, els, hazelaar, kardinaalsmuts, wilg, olm, lijsterbes, … Die variatie zorgt voor een bijzondere soortenrijkdom in het bos. Het plantgoed trekt bijen, vlinders en andere insecten aan die op hun beurt weer voer zijn voor vogels en vleermuizen. Zo bouwen we steeds verder aan de kwaliteit van het stadsrandbos. Net zoals het bos zijn ook de jonge mensen de zuurstof voor onze stad. De uitbreiding van het geboortebos is daarom elk jaar opnieuw een feest.

Bekijk hier alle boomsoorten die je in het Geboortebos vindt.

De ouders ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor de aanplanting.

Bekijk hier alle geboortebos locaties op kaart

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.