Gezocht: objecten voor de zomerexpo 'Onze IJslandvissers' in de Venetiaanse Gaanderijen

Gezocht: objecten voor de zomerexpo 'Onze IJslandvissers' in de Venetiaanse Gaanderijen

De dienst Cultuur zoekt foto’s en objecten voor de zomerexpo ‘Onze IJslandvissers’ in de Venetiaanse Gaanderijen

De zomerexpo ‘Onze IJslandvissers’ in de Venetiaanse Gaanderijen wordt een expo van, voor en door vissers. Het expoteam wil heel wat foto’s en objecten tentoon stellen, telkens gekoppeld aan een persoonlijk verhaal van een échte (IJsland)visser. Daarom zijn we op zoek naar foto’s en naar objecten zoals ‘piekenoazen’ of ‘monsterboekjes’, kortom naar objecten waar een persoonlijk IJslands vissersverhaal aan gekoppeld is.

‘Een visser zonder piekenoas is gelik een hoere zonder trutte’ (een visser zonder mes is niets waard)

De vissers konden niet zonder een piekenoas, ze hadden er altijd één bij. Het vlijmscherpe zakmes, met een kenmerkende ‘schoppen’ op het lemmet, werd de hele tijd gebruikt aan boord. Zowel om te eten als om de vis te kuisen of om aan het net te werken. Ongetwijfeld zijn er ook heel wat levens te danken aan het mes… Heb jij jouw Piekenoas nog liggen? Of het vissersmes van jouw man, vader of grootvader en zou je het graag in de expo zien liggen? Neem dan zeker contact met ons op! Ook monsterboekjes en andere objecten zijn meer dan welkom!

Persoonlijke spullen vertellen het verhaal!

Naast Piekenoazen verzamelen we ook andere persoonlijke objecten voor de expo. Denk aan bijvoorbeeld kledij, zoals een vissersmuts, kloeflaarzen of handschoenen. Het kunnen ook juwelen zijn. Misschien heb jij jouw vaders visserskiel nog? Of had jouw moeder een wel een heel bijzondere geluksbrenger voor als je vader op zee zat? Laat het ons zeker weten, misschien komt het stuk wel in de expo ‘Onze IJslandvissers’. Hoe vaker het object werd gebruikt of hoe nauwer het aan het hart lag, des te waardevoller voor de verhalen in onze expo!

Praktisch: jouw stuk in onze expo?

Heb jij iets waarvan je denkt dat het interessant is voor de expo? Geef dan zeker een seintje! Dit kan tot 30 april 2021 via: cultuur@oostende.be. Wil je jouw object terug na de afloop van de expo? Uiteraard is dat geen enkel probleem! Wij zijn alvast benieuwd naar jouw reactie!

Gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2021 16.29 u.