Al wandelend reflecteren op ons koloniaal verleden
Op een publiciteitsaffiche voor Oostende anno 1887 wappert op het Casino Kursaal naast de Belgische vlag, de vlag van de toenmalige Congo-Vrijstaat. Nadien werd Congo een officiële kolonie van België tot het land in 1960 onafhankelijk werd.
Tijdens deze koloniale periode werd via monumenten en organisaties uitgepakt met “bevrijding & beschaving” terwijl er gezwegen werd over hoe de koning en België zich via uitbuiting op een gruwelijke wijze de Congolese rijkdom toe-eigende. Tot in het begin van de 21ste eeuw werkte die eenzijdige benadering, maar dat bleef niet duren. Het is pas sinds kort dat deze misbruiken erkend worden en dat men zich afvraagt of deze openlijke verheerlijking in de publieke ruimte vandaag nog gepast is. Wat gisteren normaal was, is misschien vandaag niet meer aanvaardbaar.
De rode draad tijdens deze wandeling is wat in Oostende direct en impliciet naar de huidige en vroegere kolonisatie van Congo door Leopold II en België kan verwijzen.
Samen met de gidsen gaan we in dialoog over deze koloniale verwijzingen in de publieke ruimte en of deze vandaag er nog hun plaats en betekenis hebben of welke betekenis ze nog zouden kunnen krijgen. Deze wandeling kadert in het participatietraject van Stad Oostende rond de koloniale verwijzingen in de publieke ruimte.
Praktische info
Voertaal: Nederlands
Gidsen: Gidsenkring De Lange Nelle en begeleider André Baert
Startpunt: Aan de Drie Gapers (Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende)
Eindpunt: Marie-Joséplein
Duur: 2 uur
Wens je een wandeling te reserveren? Stuur een mailtje naar participatie@oostende.be