Green C

Hoofdthemas

  • Locatie: Nieuwpoortsesteenweg (site Sint-Jozefziekenhuis)
  • Ontwikkelaar: Vastgoedgroep Degroote
  • Timing: xx

Weblink


Over het project

Groene metamorfose

De eigenaar CM, de stad Oostende en ontwikkelaar Vastgoedgroep Degroote hebben samen meer dan 14 maanden constructief onderhandeld om de verloederde ziekenhuissite nieuw leven in te blazen. De uitgangspunten van deze site waren ontharding, vergroening en doorwaardbaarheid als katalysator voor de buurt. Het contrast met de bestaande situatie kan niet groter zijn, de vergroening wordt opgetrokken van 5 naar 60%.

Concreet komt er een extra groene long in het hart van de stad van meer dan 10.000m². Waaronder onder meer een nieuw buurtpark, Urban farm (stadsmoestuin), stadspergola en boomgaard komen. Er komen in totaal 185 woongelegenheden bestaande uit woningen en appartementen, een parkeertoren van 243 parkeerplaatsen en een nieuwe campus voor de CM met bijhorende parkeerplaatsen.

De site zelf wordt volledig autovrij en zal enkel doorwaadbaar zijn voor niet gemotoriseerd verkeer. Deze langverwachte metamorfose zal de omgeving van het Westerkwartier een nieuwe dynamiek geven en als katalysator
werken om de buurt verder te verbinden en te vergroenen. We brengen de natuur terug in de stad, of zoals de baseline van het logo zegt: 'Nature in the city'.

Autovrij woonerf

Qua mobiliteit zetten we hoog in op het duurzame STOP-principe, waarbij de prioriteit eerst ligt in Stappen, dan Trappen, vervolgens Openbaar vervoer en pas als laatste naar de Personenwagens gaat. Door het bestaande parkeergebouw te behouden en hergebruiken, kan het project autovrij gehouden worden en krijgen de voetgangers en fietsers de hoofdrol in dit project.

De 450 fietsstallingen worden dicht bij de inkomen ingeplant en we voorzien extra ruimte voor bakfietsen en bolderkarren om het fietsen op deze centrumlocatie maximaal te stimuleren en de wagens te ontraden. Daarenboven voorzien we voor deze site ook 5 elektrische deelwagens die hoofdzakelijk zullen ingezet worden om de korte afstanden in het centrum (grotere boodschappen) te kunnen bewerkstelligen.

Betaalbaar wonen

Er worden momenteel erg veel luxeprojecten gebouwd in Oostende maar er is momenteel ook een groot tekort aan betaalbaar wonen voor de lokale bevolking. Ook naar nieuwbouwwoningen met grondgebonden tuinen is een enorme vraag, alleen zijn ze in het centrum van Oostende momenteel niet te vinden.

Green-C heeft al deze troeven in huis, met prijzen die schommelen tussen 150.000 en 350.000 euro bieden we hier op deze locatie een prijs en kwaliteit aan die je nergens in Oostende zal vinden.

Gefaseerde bouw

Ontwikkelaar, Vastgoedgroep Degroote houdt er een strakke timing op na. In september 2020 start de afbraak om aansluitend in het voorjaar van 2021 de bouw van fase I, van 80 woningen en appartementen aan te vangen.
De eerste bewoners zullen hun intrek kunnen nemen in het voorjaar van 2022. De laatste fase van deze nieuwe woonwijk zal opgeleverd worden in 2025.

De totale investering van dit project komt neer op meer dan 50 miljoen euro waarvan ruim 4 miljoen euro voorzien wordt voor de inrichting van de groen ruimtes en pleinen. Als orgelpunt op de metamorfose worden ook alle binnenstraten gelegen in de driehoek Nieuwpoortsesteenweg, Torhoutsesteenweg en Heilig Hartlaan door de stad in een nieuw kleedje gestopt.