De goedkoopste energie, is de energie die je niet gebruikt. Daarnaast kan je zelf energie opwekken door het installeren van zonnepanelen op je dak.
Maar ook wanneer je geen zonnepanelen hebt, kun je met je energieverbruik CO₂ besparen. Je kunt bewust op zoek gaan naar een energieleverancier die groene stroom aanbiedt.
‘Grijze’ stroom wordt geproduceerd door centrales die gebruik maken van een fossiele brandstof (aardolie, aardgas of steenkool) of kernbrandstof. Die productie zorgt ofwel voor de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuilende stoffen (stikstofoxiden of NOₓ, zwaveldioxide of SO₂, fijn stof,…), of brengt radioactief afval met zich mee.
De productie van hernieuwbare of groene stroom door de onuitputtelijke energiebronnen wind, water, zonlicht en warmte is minder belastend voor het milieu en de aarde.
Enkel groene stroom verbruiken zal dus een zeer grote impact hebben op je persoonlijke CO₂-uitstoot. En overstappen op groene stroom is bovendien heel eenvoudig!
Wil je goed geïnformeerd een keuze maken voor groene stroom?
Kijk dan niet alleen naar de prijs, maar ook naar duurzaamheid, dienstverlening en waar je stroomfactuur naartoe gaat.
Gebruik deze handige tools om de juiste keuze te maken:
- Groencheck van VREG : Controleer eenvoudig hoe groen je stroom echt is! Met deze tool van de VREG zie je:
- Het percentage groene stroom dat je leverancier leverde.
- Uit welk land de energie komt en welke bron werd gebruikt.
Een praktische tool voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt en bewuste keuzes wil maken. - Servicecheck van VREG: beoordeel de dienstverlening van leveranciers op basis van klachtenindicatoren en klanttevredenheid.
Met deze tools kies je niet alleen een voordelig, maar ook een echt groen en betrouwbaar contract.
Kan ik zomaar van energieleverancier veranderen?
Ja! Je zult geen boete krijgen als je voortijdig je contract met je energieleverancier opzegt.
Dankzij de afschaffing van de verbrekingsvergoeding kun je op ieder moment kosteloos van energieleverancier veranderen.
Overstappen van leverancier is eenvoudig! Een overzicht van leverancier kan je vinden via de website van de vreg (www.vreg.be). Advies nodig, maak een afspraak bij AG Oostende - Energiehuis.
Op basis van je laatste afrekening gas en/of elektriciteit wordt berekend welke energieleverancier voor jou de voordeligste leverancier is. Dit hangt af van je verbruik en je verbruikspatroon. Bij elke leverancier kan je zien hoe groen de stroom is die wordt geleverd. Zo kan je een voordelige en groene energieleverancier selecteren.
Houd rekening met:
- Als je recht hebt op een sociaal tarief, is het niet nodig om van leverancier te veranderen. Dit tarief is altijd het goedkoopste tarief op de markt en bij elke leverancier hetzelfde.
- Sommige mensen zijn aangesloten bij distributienetbeheerder (Eandis), dit kan door bv schulden of omdat je vorige leverancier je heeft laten vallen. Zodra je schuldenvrij bent, stap je best zo snel mogelijk over naar de reguliere leverancier. De distributienetbeheerder is immers niet de goedkoopste leverancier.
- Bij promoties kan er soms een verplichting zijn om minimaal 1 jaar klant te blijven, anders ontvang je de korting niet.