Eerste stap gezet voor bouw groene waterstoffabriek 'Hyport' in Oostende

De Oostendse Haven werkt samen met de bedrijven DEME en PMV om de bouw van een groene waterstoffabriek 'Hyport' in Oostende te realiseren. Stad Oostende stuurde een officiële 'letter of support' om dit initiatief te ondersteunen.

De Oostendse Haven werkt samen met baggerbedrijf DEME en PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse Overheid, om de bouw van een waterstofproductie-installatie te realiseren in bedrijvenzone Plassendale 1. De bouw van die groene waterstoffabriek staat ook opgenomen in het bestuursakkoord 2019-2024 van Stad Oostende. 

Duurzame energie en veel minder CO2-uitstoot

Waterstof is een milieuvriendelijk alternatief dat traditionele brandstof kan vervangen en zich bovendien uitstekend leent tot opslag. De geplande groene waterstoffabriek moet op termijn een vermindering van 500.000 à 1.000.000 ton CO2 per jaar opleveren. Op die manier sluit de komst van Hyport Oostende perfect aan op de ambities van Stad Oostende om een pionier te zijn qua innovatie en nieuwe technologie en om verder in te zetten op duurzaamheid en groene energie.

De samenwerking achter de waterstoffabriek brengt de verschillende partners in dit project samen: Haven Oostende nv, Deme Concessions nv en de Participatiemaatschappij Vlaanderen nv (PMV). De drie partijen bezitten de nodige expertise en spelen samen een belangrijke rol in de transitie van energie, mobiliteit en industrie. Hyport moet de eerste grootschalige waterstoffabriek van de Benelux worden.

Gepubliceerd op vrijdag 30 oktober 2020 8.40 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.