VIVES-studenten denken mee om van Oostende nog meer een 'smart city' te maken

In de week van 14 december organiseerde Stad Oostende en VIVES Hogeschool een hackathon. Tijdens een hackathon is het de bedoeling om in een korte tijd een oplossing te bedenken voor een complex probleem. Honderd studenten gingen de uitdaging aan.

Maandagvoormiddag kregen de studenten hun opdrachten te horen. Vanuit de Lokale Politie kwam de vraag om een innovatieve oplossing te bedenken om het veiligheidsgevoel in de Stad te verhogen. Verder bogen de studenten zich over het vraagstuk hoe Stad Oostende van haar pleinen en parken echte ontmoetingsplaatsen kan maken. Daarnaast waren de mensen van De Grote Post benieuwd hoe we mensen kunnen samenbrengen rond kunst en cultuur buiten de muren van het cultureel centrum. Tot slot mochten de studenten nadenken over 'het zwembad van de toekomst'.

Hackathon

De studenten zochten, volgens het principe van een hackathon, digitaal naar oplossingen voor de verschillende technologische uitdagingen onder de noemer 'Emerging Technologies ++'. Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig zijn om op basis van (digitale) technologie en creativiteit binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken.

Expertise uit de Stad

Met deze uitdagingen in het achterhoofd gingen de studenten aan de slag. In hun zoektocht naar de perfecte oplossing kregen ze heel wat workshops rond presenteren, ‘design thinking’ en digitale marketing. Daarnaast werden ze intensief bijgestaan door verschillende experten van onze stadsdiensten. 

Op vrijdag volgde het hoogtepunt van de week. Tijdens de online jurering kregen de teams twintig minuten om het beste van zichzelf te geven. Uiteindelijk gingen de teams ‘Racetime’ en ‘Smart Street’ aan de haal met de hoofdprijs. Ontdek hun ideeën in de filmpjes hieronder.

Gepubliceerd op woensdag 23 december 2020 14.03 u.