Hallo Velo

JOETZ West-Vlaanderen pakt uit met een uniek fietsproject voor kleuters uit de 2de kleuterklas. Tijdens een één uur durende workshop leren kinderen fietsen met een loopfiets. De loopfiets is de ideale manier om kinderen kennis te laten maken met het fietsen.

Heel vaak leren kleuters fietsen met zijwieltjes, maar dit zorgt voor een aantal problemen bij de overstap naar de gewone fiets. Als de fiets rechtstaat, raken de zijwieltjes meestal net de grond niet. Wat ervoor zorgt dat het kind schuin op de fiets gaat zitten, omdat het de steun van de zijwieltjes zoekt. Hierdoor leert een kind een verkeerde fietshouding aan. Wanneer de zijwieltjes worden verwijderd, ligt het zwaartepunt in de bochten ineens helemaal anders. Valpartijen zijn dan onvermijdelijk.

Met de loopfiets leert een kind al spelend zijn evenwicht te vinden en neemt het een goede fietshouding aan. De loopfiets brengt het kind al doende ook de nodige durf en ruimtelijk inzicht bij om zelfstandig te leren fietsen. De stap naar een gewone fiets wordt kleiner en gemakkelijker.

Na een beetje zoeken, zal elk kind ook hier al snel zijn evenwicht vinden en zonder hulp kunnen fietsen.

De workshop is volledig op maat van kinderen uit de tweede kleuterklas. Op een speelse wijze worden de kinderen vertrouwd gemaakt met de loopfiets en een fietsparcours. Er zijn speciale oefeningen uitgewerkt die niet alleen de fietshouding oefenen, maar ook het ruimtelijk inzicht van het kind verbeteren. 

Op een ludieke manier wordt verkeersinfo gegeven: werking rood licht, waar mag ik fietsen, belang van het remmen,…

DOEL?

De organisatie geeft op een speelse manier verkeerstips mee (waar fiets je op straat, verkeerslichten, remmen,…).

Na de workshop voelen de kinderen zich veel zekerder en zullen ze sneller overweg kunnen met een gewone fiets (zonder zijwieltjes!). Elk kind krijgt  een foldertje mee met wat meer info over het leren fietsen met de loopfiets, zodat ook de ouders over deze info beschikken.

WIE?

Kleuters uit de 2de kleuterklas.

Max. 10-12 deelnemers per sessie.

WANNEER?

De workshops vinden plaats op dinsdag en/of donderdag. Bij inschrijving graag de voorkeur van dag doorgeven.

KOSTPRIJS?

2,00 euro deelnamegeld per leerling. De organisatie heeft al het nodige materiaal mee (loopfietsen, fietsparcours). Belangrijk: voldoende ruimte (liefst buiten op een vlakke, niet-gladde ondergrond bv. speelplaats) zodat de kinderen op een veilige manier van de workshop kunnen genieten.

 INFO EN INSCHRIJVEN?

Aarzel zeker niet om Joetz te contacteren voor meer informatie: 056 27 47 00 of per mail joetz.west@joetz.be.

 

Klik hier​ om het inschrijvingsformulier te downloaden​!​​

Gepubliceerd op dinsdag 21 mei 2019 9.00 u.