Handtekeningcertificaat op je eID activeren

Hoofdthemas

Maak een afspraak

Certificaten Eid - installeren

Heb je vóór je achttiende verjaardag een identiteitskaart aangevraagd en ben je intussen 18 geworden? Dan is het belangrijk om met je eID en pin/pukcode langs te komen bij de dienst burgerzaken om je digitale handtekening te laten activeren.

Voor wie

Net meerderjarig geworden

Personen die bij het aanvragen van hun identiteitskaart nog geen 18 jaar zijn, krijgen slechts 1 certificaat op hun kaart (het authentication certificaat), waarmee ze zich online kunnen kenbaar maken. Het certificaat waarmee je een document digitaal kunt handtekenen, kun je pas activeren als je meerderjarig bent.

75 jaar of ouder

Personen van 75 jaar of ouder krijgen een identiteitskaart die 30 jaar geldig is. De certificaten van de elektronische identiteitskaarten die worden uitgereikt aan deze personen, zullen echter om de tien jaar vernieuwd moeten worden om geldig te blijven. Dat is om een functioneel en veilig gebruik van de certificaten te waarborgen (de elektronische identiteitskaart zelf blijft 30 jaar geldig).

Meer info

Er staan verschillende certificaten op jouw eID die je kan gebruiken:

  • Het authenticatiecertificaat heb je nodig wanneer je je bij een online overheidsdienst (zoals itsme,Tax-On-Web, MijnBurgerprofiel, MyMinFin, MyHealthviewer, Mijngezondheid.be...) moet aanmelden.
  • Het handtekeningcertificaat heb je nodig wanneer je digitaal een document wil ondertekenen. Dit certificaat kan pas geactiveerd worden als je 18 bent.

Dit handtekeningcertificaat moet dus worden aangepast zodat je vanaf 18 jaar zelf een digitale handtekening kunt plaatsen. Van zodra dit in orde is, kun je bijvoorbeeld ook je coronacertificaat raadplegen.

Vraag je een identiteitskaart aan na je achttiende verjaardag? Dan heb je automatisch een digitale handtekening op de identiteitskaart.

Is je handtekeningcertificaat ongeldig of ingetrokken? Laat dan bij de dienst burgerzaken een nieuw certificaat op je eID zetten aan de hand van je pin/pukcode.

Kostprijs

Gratis

Wat meebrengen

eID + pin/pukcode

Algemene voorwaarden gebruik certificaten

Het gebruik van de certificaten op de elektronische identiteits- en verblijfskaarten is onderworpen aan de algemene voorwaarden.
Je kan kennis nemen van de meest recente algemene voorwaarden op volgende website: https://repository.eidpki.belgium.be/#/terms.
Bij de aanmaak van jouw certificaten, door het invoeren van uw PIN-code, accepteer je de algemene voorwaarden.
Om de nieuwe certificaten te kunnen gebruiken, moet je de nieuwste versie van de eID-software (5.1.8) installeren via de website https://eid.belgium.be/nl.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.