De digitale meter is een digitaal toestel dat twee aparte tellers bijhoudt. Het meet niet alleen de stroom die je van het net afhaalt, het meet ook de stroom die je met je zonnepanelen op het net zet.
De digitale meter is veel meer dan een meettoestel, hij kan ook communiceren. Hij stuurt de meetgegevens over het internet automatisch door naar Fluvius, waardoor je zelf je jaarlijkse meterstand niet meer moet doorgeven en de kans op fouten nihil is. Daarnaast krijg je zo een goed inzicht in je verbruik
Heb je geen zonnepanelen?
Dan biedt de digitale meter sowieso alleen maar voordelen. Zo krijg je via mijn.fluvius.be alle info over je verbruik en kan je veel bewuster omgaan met je gas en elektriciteit. Hij laat je ook toe je energieverbruik aan het eind van elke maand perfect te factureren via de zogenaamde maandcontracten. Geen discussie meer over te hoge of te lage voorschotfacturen.
Heb je wel zonnepanelen?
De digitale meter meet niet alleen de stroom die je van het net afhaalt, het meet ook de stroom die je met je zonnepanelen op het net zet. De stroom die je op het net zet, die verkoop je aan je leverancier. De stroom die je er afhaalt, die betaal je. Je leverancier betaalt echter minder voor de stroom die je op het net zet dan dat jij de leverancier moet betalen voor de stroom die je van het net afneemt.
Bij een klassieke analoge meter draait de teller terug wanneer je zonnepanelen hebt en meer stroom aanmaakt dan dat je verbruikt. Die overtollige stroom plaats je terug op het elektriciteitsnet en dan draait de teller terug waardoor je verbruikscijfers lager worden.
De digitale teller geeft je wel veel inzicht in je verbruik via het online platform mijn.fluvius.be. Standaard worden alleen de dagwaarden verzameld, maar je kan ook aanvragen om je verbruik gedetailleerd per kwartier te volgen. Zo kan je ontdekken welke toestellen je grootverbruikers zijn, waar er sluimerverbruik is, wanneer je zonnepanelen het meeste produceren, enzovoort. Je krijgt er dus een hele hoop informatie bij. Door je gedrag daar beter op af te stemmen kan je alsnog winst boeken door de digitale teller.
De vuistregel is dat als je panelen meer opbrengen dan je per jaar verbruikt en als je al zo veel mogelijk verbruikt wanneer de panelen opbrengen, je beter af bent met een digitale teller. Is je opbrengst lager dan je verbruik, dan is de terugdraaiende teller meestal voordeliger.
Wanneer wordt mijn digitale meter geïnstalleerd? Moet ik betalen als ik dat vroeger wil?
De plaatsing en installatie zijn steeds gratis. De uitrol verloopt geografisch en via de planningschecker kan je uitzoeken wanneer hij bij jou geïnstalleerd zal worden.
Wil je op eigen vraag omschakelen naar een digitale meter? Dan kan je de gratis plaatsing aanvragen op de website van de netbeheerder.
Mag ik weigeren?
Slechts één groep heeft het recht om uitstel te vragen tot 31 december 2024. Dat zijn eigenaars van zonnepanelen die voor 1 januari 2021 en nog niet langer dan 15 jaar geplaatst zijn.
Anderen kunnen eventueel een paar keer de plaatsing van een digitale meter weigeren, maar op de duur komt er een procedure met ingebrekestelling. De kosten lopen dan ook op.
Sinds januari 2023 biedt Fluvius ook een bekabelde versie van de digitale meter aan. Ook al tonen verschillende studies aan dat er geen gezondheidsschade is door de draadloze digitale meters, willen sommige mensen toch geen straling van draadloze toestellen in huis. Maar dankzij het bekabelde alternatief is uitstel omwille van gezondheidsredenen ook niet langer aan de orde. Deze versie is wel betalend.
Wat is de timing van de installatie van digitale meters in Vlaanderen?
– Er zijn intussen al meer dan 2 miljoen digitale meters geplaatst.
– Tegen 2024 moet 80% van de woningen een digitale meter hebben.
– De volledige omschakeling staat gepland tegen 2029.