Heraanleg Zeedijk in Mariakerke-Raversijde start in april

In april 2021 starten - in opdracht van het Vlaams Gewest en Stad Oostende - werken aan de Zeedijk ter hoogte van Mariakerke en Raversijde. Een gedeelte van de zeedijk wordt heraangelegd, en op het strand waar geen bebouwing is, werd gestart met de aanplanting van helmgras tegen opwaaiend zand.

De Zeedijk tussen de Diksmuidestraat en Middelkerke werd enkele jaren geleden tijdelijk hersteld in asfalt. Nu wordt dit stukje zeedijk definitief heraangelegd. De zeedijk tussen de Westlaan en de Zandstraat en tussen de Dorpsstraat en de Diksmuidestraat, waar er bebouwing is, wordt heraangelegd met de typische okerkleurige zeedijktegels. Het gedeelte waar geen bebouwing is - tussen de Zandstraat en de Dorpsstraat - wordt heraangelegd in een ontkleurde asfalt.

Helmgras als natuurlijke bescherming

Daarnaast wil Stad Oostende ook de overlast van opwaaiend zand op de zeedijk beperken. In de zone waar er geen bebouwing is, zullen er op het strand vakken van rijshouthagen aangeplant worden met helmgras. De bedoeling is dat er zo natuurlijke duinvorming ontstaat die het opwaaiende zand moet tegengaan.

De werken worden gefinancierd met Europese subsidies van SARCC. SARCC staat voor Sustainable and Resilient Coastal Cities en is een Interreg 2 Zeeën project dat medegefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Deze maand werd al gestart met de aanplanting op het strand. Na de paasvakantie start de heraanleg tussen de Westlaan en de Dorpsstraat. Het einde van de werken is voorzien eind juni 2021. In september wordt dan gestart met de heraanleg van het stuk tussen de Dorpsstraat en de Diksmuidestraat.

Het totale kostenplaatje bedraagt 2.031.925,78 euro (incl. btw) waarvan de Vlaamse Overheid 953.706,88 euro (incl. btw) voor haar rekening neemt en Stad Oostende 1.078.218,90 euro (incl. btw).

Gepubliceerd op woensdag 17 maart 2021 10.02 u.