Het beste van Arno

Hoofdthemas

Even onstuimig als zijn geboortestad, ging Arnaud Charles Ernest Hintjes – Arno – heen. Niet in stilte, maar met een knal: 3 concerten in de Brusselse AB en 2 optredens in het Kursaal van Oostende. Zijn joie de vivre vertolkt in de neonlichten die het sobere podium tijdens zijn laatste tournee oplichten.

Herbeleef hieronder een fragment van zijn laatste optredens in het Kursaal (2022)

Optreden gaf Arno energie. Energie waar het publiek met volle teugen van bleef genieten. Met de ogen gesloten was het nauwelijks merkbaar dat er tijdens zijn laatste concerten een doodzieke artiest op het podium stond. Zijn stem behield zijn levenslust. Gestript van opsmuk en herleid tot de essentie, enkel geflankeerd door een piano en gitaar.

Van Tjens Couter over TC Matic tot Arno

Met één been in Oostende en één been in Brussel uitte Arno zijn liefde voor beide steden. De liefde was wederzijds: zowel in Oostende als in Brussel werd Arno tot ereburger gehuldigd. Samen met zijn kameraden, of zoals ze zichzelf noemden ‘hombres complicados’ Marc Didden, Josse De Pauw, Jan Decorte en Dominique Deruddere dook hij iconische Brusselse café’s zoals Le Coq, Au Daringman of L’Archiduc in. In Oostende hield hij ervan om vlak voor het vallen van de nacht het unieke kleurenpalet van de zee te bewonderen en de marines van Spilliaert tot leven te zien komen.

Arno groeide op in Oostende waar, dankzij de ferry, heel wat invloeden uit de Britse muziekscène te vinden waren. In de jaren zeventig speelde Arno met Freckle Face en Tjens Couter vooral blues en folk. Leven van muziek was nog niet aan de orde en Arno verdiende de kost als sous-chef, onder andere in La Renommée in de Langestraat.

Zijn doorbraak kwam er in de jaren tachtig. Samen met gitarist Jean-Marie Aerts startte hij TC Matic. Het aparte geluid en de eigenzinnige stem zorgden ervoor dat internationale erkenning niet lang op zich liet wachten. Na 4 albums met TC Matic volgde in 1986 de eerste soloplaat, getiteld Arno. In de jaren negentig beleefde Arno zijn hoogdagen met albums als Idiots Savants en Arno à la Française. Verschillende generaties omarmden hem en hij werd - niet enkel in Frankrijk, maar ook in eigen land - op handen gedragen.

Een jonge Arno op de planken met Tjens Couter (1979)

Arno toont zijn kookkunsten door verse garnaalkroketten te maken (1980)

Zijn rijke carrière omvatte meer dan 40 releases in diverse landen. Niet alleen muziek, maar ook film kaapte een plek in Arno’s hart. Hij componeerde muziek voor o.a. Skin (1987), Hombres Complicados (1997) en Ex Drummer (2007). Songs van Arno werden ook gebruikt in films als Steve + Sky (2004) en Ben X (2007). Voor de Vlaamse versie van de Disneyfilm Toy Story (1995) maakt hij een eigen versie van Randy Newman’s wereldhit “You’ve got a friend in me”. Als acteur was hij te zien in o.a. Skin (1987), Camping Cosmos (1996), Alors Voilà (1997), A New Old Story (2012) en Préjudice (2015).

Spot jij Arno in Camping Cosmos rond minuut 2:16?

'Chic et pas cher', Arno's eigen kortfilm 

Veelzijdig en vaak bekroond

Zijn rijke oeuvre werd in 2019 op de MIA’s en heel recent nog, op het Filmfestival Oostende, tweemaal bekroond met een Lifetime Achievement Award. Net voor die bekroning vormden talloze Oostendenaars en fans een erehaag om hun idool te bedanken. In 2007 was Arno de allereerste maste’ van het filmfestival en mocht hij als eerste zijn ster onthullen op de zeedijk. In 2009 cureerde Arno Theater aan Zee. In 2002 ontving hij de Franse onderscheiding ‘Ridder in de Kunsten en Letteren’.

Oostende onthaalt Arno met applaus en een erehaag

Oostende en Ensor in hart en ziel

Arno sprak vele talen, maar de enige taal die hij echt beheerste was, naar eigen zeggen, ’t Ostends. Ook in zijn muziek duikt het Oostendse dialect regelmatig op, van een schunnig vers in Putain Putain (1983) tot Een Boeket Met Pisseblommen (2006). In Oostende Bonsoir (2019) bezingt Arno zijn geboortestad.

Er is ook een bijzondere link met schilder James Ensor. Arno werd geboren in mei 1949, zes maanden voordat Ensor overleed in november ’49. In die zin loste het ene Oostendse icoon het andere af. Arno heeft altijd inspiratie gehaald uit de figuur en het werk van James Ensor. Voor de opening van het Ensorhuis componeerde hij “Ensor mon mentor” en een Oostendse versie “Ensor min mentor”.

In november 2019 kreeg Arno de diagnose van alvleesklierkanker. De ziekte werd hem uiteindelijk fataal. De as van Arno zal worden uitgestrooid in zee, voor de kust van Oostende, zijn Stad aan Zee.

Beluister hieronder de beste nummers van Arno: 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.