Het Oostende van Karlijn Sileghem

In de reeks van 'Het Oostende van' gingen we deze keer langs bij regisseuse en actrice Karlijn Sileghem.

Wat roept Oostende bij jou op?

Oostende is een verzamelpunt van veel verschillende kleuren en mensen. Je vindt hier alles en iedereen door elkaar. Opvallend is dat je hier veel merkwaardige en bijzondere mensen tegenkomt. Oostende staat voor een kleurrijke eigenzinnigheid.

Wat is je oudste herinnering aan Oostende?

Die dateert van tijdens de opnames van Sedes en Belli. Ik heb toen vooral de Oosteroever leren kennen en ik hou nog steeds van de ietwat vreemde, desolate sfeer in deze wijk. Het doet een beetje denken aan een film van Wim Wenders. Het leuke is dat ik hier zo veel jaar later, in 2018, weer stond met ‘Zon dag kind’, een project voor Theater aan Zee, telkens voor één kind dat een groot verlies heeft meegemaakt. In dat ritueel dat Barbara Raes ontwikkelde, werd de Zonneprinses elke ochtend door een kind geholpen om de zon te laten opkomen.

Welke Oostendenaars inspireren je, roepen je bewondering op, verrassen of verbazen je?

Spilliaert en Ensor zijn inspirerende figuren. En Arno: hij maakt fantastische muziek en is zo’n typisch Oostendse eigenzinnigaard.

Je favoriete plekje in Oostende?

De omgeving van de Vuurtoren. Die plek raakt mij. Voor ‘Zon dag kind’ had ik veel contact met schippers en vissers en
ik ervaar enorm veel warmte in deze mensen. Ze zijn betrokken, gevoelig en tegelijk direct. Mensen met een hart!

Je favoriet Oostends woord of uitdrukking?

Ik moet vooral lachen met de vele verkleinwoorden die Oostendenaars gebruiken. ‘Et zaitje’ is er één van.

Wat wens je Oostende toe?

Dat de bloei die de stad meemaakt verder kan gaan zonder dat ze haar authenticiteit verliest. Oostendenaars moeten de identiteit van Oostende bewaken. De stad mag niet overgenomen worden door mensen van buitenaf, mensen met veel geld.

Oostende wil zich profileren als ideale citytrip. Waaraan ontbreekt het de Stad?

Oostende heeft alles in een heerlijke chaos. Schoonheid, een dijk, de zee, het Kursaal, de Langestraat… alles loopt hier door elkaar. En dan loop ik verloren en ontdek ik nieuwe plekjes of leuke cafeetjes. Voor je het weet zit je een ‘zaigeuze’ te drinken en dat maakt het ongelooflijk geestig!

Wat is je belangrijkste zintuig in Oostende?

De geur. De kracht van de zee voel je tot diep in de stad. Gecombineerd met de wind voelt het aan als een bad nemen in jodium.

Wat is je favoriete activiteit in Oostende?

Dat zijn er heel wat. Elk op zich niet spectaculair, maar samen een toffe cocktail: wandelen op het strand, een aperitief in de Beau Site of het Cultuurcafé, een bezoekje aan MuZEE, een optreden in De Grote Post, een koffie in Hotel du Parc,…

Veel mensen noemen Oostende de Koningin der Badsteden. De Stad noemt zichzelf de Stad aan Zee. Wat is jouw ideale baseline voor Oostende?

De zee moet er bij. En een stad van mensen, voor mensen en met mensen. 'De zee om te delen met velen’.

Interview voor UiT in Oostende juli 2019 

Gepubliceerd op vrijdag 28 juni 2019 10.31 u.