Het Oostende van Lucas De Man

In de reeks van 'Het Oostende van' gingen we deze keer langs bij Lucas De Man, gastcurator TAZ#2019, creator, conceptontwikkelaar, presentator, dagvoorzitter, theatermaker, regisseur, oprichter en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden...

Wat roept Oostende bij jou op?

Oostende is actieve nostalgie. Ik kan in deze stad verdwalen, ook in mijn gedachten. Vooral in de winter toont de stad zich op haar mooist. Zoals ze echt is. Oostende is een stad met veel schoonheid, met pracht en praal, met ondernemingszin, met tweedeverblijven, maar ook met 30 procent armoede. Oostende is een hele kleine grootstad. Haar ziel heeft iets rauw en surrealistisch. Ik krijg er het gevoel dat ik thuis en weg ben tegelijk.

Wat is je oudste herinnering aan Oostende?

Ik ben als kind vaak in Oostende geweest maar daar heb ik geen herinneringen aan. Mijn oudste actieve herinnering: ik studeerde aan de universiteit en moest een scriptie schrijven over theater in de hedendaagse maatschappij. In juni trok ik me drie weken terug op een appartement van vrienden, met zicht op zee. Ik heb drie weken geschreven, gewandeld langs de vloedlijn en vrienden ontvangen. Niets anders. Ik heb in die periode een band met Oostende en met de zee opgebouwd. Oostende heeft mij verleid met haar zee. Ik ben er verliefd geworden… en dat had ik niet zien aankomen!

Welke Oostendenaars inspireren je, roepen je bewondering op, verrassen of verbazen je?

Ik houd van het surrealisme van zo veel Oostendse kunstenaars: Ensor, Kama, Gunter Lamoot, Johannes Verschaeve… ‘Surrealism meets poetry’. In gedachten is ook Magritte een Oostendenaar! Met als rode draden de zee, het verleden maar ook de toekomst, een grote rijkdom en helaas ook verborgen armoede. Actieve nostalgie met ballen.

Je favoriete plekje in Oostende?

Het balkon van die ene kamer in het Thermae Palace Hotel. Met de deur open, op een frisse en mistige winterochtend. Dat balkon staat in de wereldtoptienlijst van de mooiste plekken om de liefde te bedrijven. Wel in de winter hé. En ik vind Vrijstaat O. een fantastische plek, vooral buiten de zomer.

Je favoriet Oostends woord of uitdrukking?

’t Zèètje. Al weet ik nooit met hoeveel è’s ik het moet uitspreken…

Wat wens je Oostende toe?

Meer zelfvertrouwen om buiten de lijntjes te blijven kleuren. Er zijn zo veel fantastische mensen in Oostende in organisaties die zich inzetten tegen armoede en kansarmoede. Die betrokkenheid wordt mijn centrale thema voor TAZ 2019. Soms raken die mensen moedeloos, maar ze moeten blijven gaan, blijven buiten de lijnen kleuren. Zo lang je dat doet, komt het goed. Geef je dat op, dan krijg je een tweedeling tussen zij die niets hebben en zij die alles hebben en zich van de anderen niets aantrekken.

Oostende wil zich profileren als ideale citytrip. Waaraan ontbreekt het de Stad?

Er is niets te kort, maar er kan gerust nog iets bij. Organisaties zoals kleinVerhaal, TAZ en Vrijstaat O. moeten een constantere lijn nastreven en naast hun traditionele hoogtepunten het hele jaar door zichtbaarder worden en aanwezig zijn.

Wat is je belangrijkste zintuig in Oostende?

Mijn neus. De geur van de zee en van vis is als poëzie. Daarnaast is in Oostende mijn zesde zintuig het allerbelangrijkste. In deze stad leef ik op intuïtie.

Wat is je favoriete activiteit in Oostende?

Een combinatie van wandelen en eten. Lange wandelingen maken (in de winter), ondertussen verdwalen in mijn hoofd en daarna lekker eten en drinken.

Veel mensen noemen Oostende de Koningin der Badsteden. De Stad noemt zichzelf de Stad aan Zee. Wat is jouw ideale baseline voor Oostende?

In ’t kort: Welkom in Oostende, We zijn er mee bezig maar het is nog lang niet af. Dat vertaalt de actieve nostalgie in betrokkenheid: we eren wat we hebben en we kijken verder. Als stad denken we nooit dat we er zijn, dat het verhaal af is. En dat zoeken doen we zeker niet alleen, maar met veel mensen samen.

Als je vanuit Oostende weer naar huis gaat, wat neem je dan mee?

Zand in mijn schoenen, wat poëzie en zeker ook een paar verhalen.

Waarom keer je graag terug naar Oostende?

Omdat ik het gevoel heb dat ik hier in mijn essentie mag zijn. Al mijn kanten hebben een plek in Oostende. Ik ben een wereldreiziger, een West-Vlaming, een ondernemer, een creator, een minnaar, een mens en nog zo veel meer. En al mijn kanten, grote en kleine, kunnen in Oostende zijn.

KARAKTERsalon #1 met Lucas De Man
ZO 20.01.2019 om 11.00 uur
KAAP | VRIJSTAAT O.

 

Gepubliceerd op vrijdag 11 januari 2019 11.06 u.