Historiek

Ooit telde Oostende maar liefst 7 schelpenwinkels. Winkels waar naast schelpen en souvenirs ook allerlei kunstvoorwerpen, knutselwerkjes en assemblages met schelpen werden verkocht. Er was natuurlijk de souvenirwinkel van de familie Ensor, waarvan het interieur en de vitrine in de Vlaanderenstraat nog altijd te bezoeken zijn. Maar de schelpenwinkel die het langste stand hield, was die van Leopold Vanhoeck en Diana Pierre.
In 1959 startte het echtpaar met een souvenirwinkel in de Nieuwstraat. Geleidelijk aan spitsten ze zich toe op schelpen allerhande. Het werden uiteindelijk meer dan duizend verschillende soorten uit alle verschillende werelddelen. Na 19 jaar, in 1978, verhuisde de winkel naar de Groentenmarkt, om er nooit meer weg te gaan.
De eigenaars koesterden een grote voorliefde voor James Ensor. Vaak werd hun winkel aangeduid als Ensor 2. Veel elementen in hun beroemde etalage verwezen dan ook naar de kunstenaar.

In 1995 sloot het pand de deuren. Twintig jaar lang bleef de onaangeroerde etalage kijklustigen lokken, tot het pand in 2015 verkocht werd. Tot grote spijt van veel Oostendenaren is de etalage sindsdien uit het straatbeeld verdwenen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.