Ooit telde Oostende maar liefst zeven schelpenwinkels. Winkels waar naast schelpen en souvenirs ook allerlei kunstvoorwerpen, knutselwerkjes en assemblages met schelpen werden verkocht. Er was natuurlijk de souvenirwinkel van de familie Ensor, waarvan het interieur en de vitrine in de Vlaanderenstraat nog altijd te bezoeken zijn, als onderdeel van het huidige Ensorhuis.
Maar de schelpenwinkel die het langste stand hield, was die van Leopold Vanhoeck en Diana Pierre. In 1959 startte het echtpaar met een souvenirwinkel in de Nieuwstraat. Geleidelijk aan spitsten ze zich toe op schelpen allerhande. Het werden uiteindelijk meer dan duizend verschillende soorten uit alle werelddelen. De eigenaars koesterden een grote voorliefde voor James Ensor. Vaak werd hun winkel aangeduid als Ensor 2. Veel elementen in hun beroemde etalage verwezen dan ook naar de kunstenaar.
Na 19 jaar, in 1978, verhuisde de winkel naar de Groentemarkt, om er nooit meer weg te gaan. In 1995 sloot het pand de deuren. Twintig jaar lang bleef de onaangeroerde etalage kijklustigen lokken, tot het pand in 2015 verkocht werd. Tot grote spijt van veel Oostendenaars is de etalage sindsdien uit het straatbeeld verdwenen.
Vandaag krijgt het verhaal van dit onvervalst stukje Oostendse nostalgie een nieuw hoofdstuk. Een deel van de collectie van Leopold 'Pol' en Diana werd door een viertal verzamelaars aangekocht en samengebracht. Op die manier wilden ze de etalage zo waarheidsgetrouw mogelijk recreƫren. De verzameling krijgt een nieuwe thuis in de etalage van een pand in de Dwarsstraat, waarin tot voor kort de authentieke vishandel Antoine gevestigd was. Vergaap je er opnieuw aan een onvervalst stukje Oostendse nostalgie in de vorm van honderden schelpen, trosjes zeemeerminnen, sabelkrabben, zeekatten, elegante zeepaardjes in alle maten en zoveel meer.