historiek van de jumelage

Hoofdthemas

Lisez cette page en Français.

De unieke band tussen Monaco en Oostende gaat terug tot 1958. De jumelage werd bezegeld op woensdag 25 juni 1958 tijdens het memorabel bezoek van prins Rainier en prinses Grace van Monaco aan Oostende. Tijdens dit bezoek werd niet alleen het Monacoplein ingehuldigd, maar werd ook het Feestpaleis, gebouwd in 1956, feestelijk geopend.

Een feestelijke vierdaagse ging de bezegeling vooraf. Op zaterdag 21 juni 1958 werd de gemeenteraad van Monaco opgewacht op het vliegveld van Brussel om daarna te genieten van een folkloristisch avondfeest op het Wapenplein. Op zondag woonde de Monegaskische afvaardiging een plechtige misviering bij en werden ze verwelkomd door M.J. Porta, consul van Monaco. In de namiddag stapten de burgemeester en de gemeenteraad van Monaco mee in de processie van de Zeewijding en ’s avonds stond een operaopvoering op het programma. Op maandag werd de Monegaskische afvaardiging uitgenodigd op de wereldtentoonstelling te Brussel. Dinsdagmorgen werd de jumelagezitting door beide burgemeesters voorgezeten in de gemeenteraadzaal van Oostende, waar de eed werd afgelegd ter ere van de jumelage tussen Oostende en Monaco. ’s Avonds namen de twee gemeenteraden deel aan een diner in de nightclub ‘La Champagne’ in het casino-kursaal. Op 25 juni 1958 werd het prinselijk paar hartelijk verwelkomd door de Burgemeester, leden van het College, de Belgische zeemacht, Staatministers, schoolkinderen en heel wat andere enthousiastelingen. Tijdens hun bezoek konden ze genieten van een receptie, enkele plechtigheden en een misviering. Na hun bezoek werd woensdagavond de Jumelageboom geplant, vermoedelijk in het Leopoldpark. Het bezoek van de Monegaskische afvaardiging werd afgesloten met een officieel jumelagebanket.

Het Monacoplein (plein voor het Kursaal) en de aanwezigheid van familie Porta, consulaat-generaal van Monaco herinneren in het Oostendse straatbeeld aan de band met Monaco. In 1984 werd een optreden van het koor ‘Les petits chanteurs de Monaco’ georganiseerd. In 1986 en 2003 waren in Oostende werken van verschillende kunstenaars uit Monaco te bewonderen. In Monaco bevindt zich de gekende straat ‘L’avenue d’Ostende’.

De band tussen Monaco en Oostende kwam voort uit de ideologie van het ‘Verenigd Europa’, waarbij men streeft naar vrede in de wereld. In de naoorlogse jaren kregen alle volkeren van Europa de opdracht om zich nauwer te verenigen. Net als Oostende, is Monaco een gekende toeristische badstad. Daarnaast kenden beide steden een vijandelijke bezetting en werden kustbatterijen tijdens de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Men noemde de samenwerking: “een jumelage tussen de Parel van de Middellandse Zee en de Koningin der Badsteden”. De kern van de band was zowel aanwezig in de diensten Economie, Cultuur, Toerisme, Sociaal beleid en Sport. Zo was er ook een akkoord dat er een uitwisseling zou zijn tussen weeskinderen van beide steden.

Op 18 juni 2008 vierden heel wat Oostendenaars de vijftigste verjaardag van de Jumelage van Oostende en Monaco. Prins Albert II van Monaco bracht een bezoek aan Oostende en werd vergezeld door onze toenmalige prins Filip. Als eerbetoon werd op initiatief van Consul-generaal Rosette Porta op het Monacoplein ter hoogte van het Kursaal een bronzen beeld onthuld van prinses Grace van Monaco, de moeder van prins Albert II.

Begin november 2023 bracht de Burgemeester van Oostende een bezoek aan Monaco om de ondertekening van de jumelage tussen Monaco en Dolceaqua (Italië) bij te wonen.

Schepenen Silke Beirens en Maxim Donck bezochten Monaco in januari 2024. Het feest van Sainte Dévote werd bijgewoond en de Espace Lamartine en de Honoria-crèche werden bezocht.

Op 27 maart 2024, naar aanleiding van de 60-jarige ondertekening van de jumelage in Monaco, organiseerde het Stadsbestuur van Monaco een evenement Moules Frites et Gaufres op de Marché de la Condamine te Monaco. Burgemeester Bart Tommelein en Schepen Hina Bhatti woonden dit evenement bij. 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.