Hoe je woning energiezuinig maken?

Residentiële gebouwen - dus woningen en appartementen - zijn verantwoordelijk voor een behoorlijke hoeveelheid uitstoot van CO2. In België zijn gebouwen verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de CO2-uitstoot. Bekijken we de functie van de gebouwen, dan zijn residentiële gebouwen verantwoordelijk voor 21% van de Belgische uitstoot. Tertiaire gebouwen, zoals kantoren en scholen, zijn verantwoordelijk voor 9% van de Belgische uitstoot. Dus door thuis je CO2-uitstoot te verkleinen, kan je een steentje bijdragen aan een leefbare en schonere toekomst.

Maar hoe verminder je de CO2-uitstoot van je woning?

De CO2-uitstoot van je woning kan je voor het merendeel koppelen aan de verwarming en het elektriciteitsverbruik. Zo zorgt het verwarmen van je woning en het opwarmen van water gemiddeld voor bijna 80% van deze CO2-uitstoot. Belangrijk is deze dus verminderen.

Je verbruik van gas verminderen

Isoleren

Het beste wat je kan doen, is ervoor zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Het vasthouden van warmte is een uitstekende manier om je gasverbruik te verminderen. Voor informatie over isolatie en gratis renovatieadvies en renovatiebegeleiding kan je terecht bij Energiehuis Oostende.

Je gedrag aanpassen

Je eigen gedrag aanpassen (vb. verwarming afzetten/verlagen als je niet thuis bent, deuren sluiten, moet elke ruimte dezelfde temperatuur hebben, ...) kan een groot verschil maken. Kleine aanpassingen zoals je woning tochtvrij maken, maar wel voldoende ventileren, zijn ook effectief. Voor verschillende mensen waaronder huurders biedt Energiehuis Oostende een gratis energiescan van je woning aan om je te helpen.

Efficiënter verwarmen

  • Radiatoren ontluchten: Dit is een belangrijke onderhoudstaak voor de efficiënte werking van je verwarmingssysteem.
  • Onderhouden verwarmingsketel: Regelmatig onderhoud zorgt voor een zuinige ketel en lagere verwarmingskosten. En een onderhouden verwarmingsketel stoot minder CO2 uit.
  • Vervangen van inefficiënte verwarmingsketel: Overweeg een warmtepomp te installeren. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, biedt dit een duurzame oplossing. Vandaag zijn warmtepompen inderdaad nog voor veel mensen te duur. Een groep waar de warmtepomp een oplossing kan bieden, is de gebruiker van accumulatieverwarming. Vaak biedt hier de warmtepomp een oplossing om de CO2-uitstoot te verminderen, meer nog om drastisch de energiefactuur te verminderen. Heb je vragen over dit thema, neem dan gerust contact op met Energiehuis Oostende.

Water verwarmen

  • Nieuwe gewoontes: Neem een douche in plaats van een bad en gebruik een spaardouchekop. Douche korter. Was je wasgoed op lagere temperaturen. Kook kleine hoeveelheden water met een waterkoker.
  • Gebruik de zon: Overweeg een zonneboiler of een warmteboiler die via zonnepanelen wordt verwarmd om zonne-energie op te slaan als warm water.

Je verbruik van elektriciteit verminderen

Je gedrag aanpassen

Wees je bewust van je verbruik en pas waar nodig je gedrag aan.

  • Schakel apparaten uit in plaats van ze op stand-by te laten staan.
  • Maak gebruik van LED-lampen.
  • Vul de diepvries zo maximaal mogelijk.
  • Laat de was buiten drogen door zon en wind. 
  • ...

Efficiënte elektriciteitstoestellen

Is een oud toestel aan vervanging toe? Vervang deze door een energiezuinig apparaat. Kies voor toestellen met een hoog energielabel.

Kies voor schone energie

Naast het verminderen van je verbruik is kiezen voor schone energie een zeer goede manier om je CO2-uitstoot van je woning te verminderen. Bij het vastleggen van een energiecontract, kies je voor 100% groene stroom. Let op hoe groen jouw energieleverancier echt is. Verschillende websites kunnen hierbij helpen. Zo geeft de V-test weer of de elektriciteit 100% groen & lokaal is.

Maak zelf schone energie

Installeer zonnepanelen om je eigen energie op te wekken. Hiermee word je minder afhankelijk van de stroom van jouw energieleverancier en bespaar je CO2. En hoe meer je van jouw zelfopgewekte stroom gebruikt, hoe meer CO2 je bespaart. Voor advies en begeleiding bij de installatie van zonnepanelen kan je contact opnemen met Energiehuis Oostende.

Extra Tips

  • Financiële steun: Informeer naar subsidies of financiële steun voor je energiezuinige renovaties.
  • Nieuwe technologieën: Blijf op de hoogte van opkomende technologieën zoals slimme meters, energieopslagsystemen en nieuwe verwarmingssystemen.
  • Duurzame renovaties: Voor huiseigenaren die grondig willen renoveren, kies voor duurzame materialen en integreer hernieuwbare energiebronnen.

Conclusie

Door je woning energiezuiniger te maken, kan je een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot en je energiekosten verlagen. Voor advies en begeleiding bij het energiezuinig maken van je woning, neem contact op met Energiehuis Oostende.

Bekijk verder onze website voor meer tips om energie en geld te besparen of neem contact op met Energiehuis Oostende voor een persoonlijk gesprek met een energiedeskundige.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.