Hoe begin je eraan?

Hoofdthemas

Ontharden doe je met veel goesting, met wat spierballen én met je hoofd. Want er gaat ook een klein beetje planning aan vooraf. Met deze drie stappen heb je die tegels zo vervangen door groen.

Stap 1: maak een plan

Houd rekening met de locatie

Het lijkt misschien een open deur, maar denk goed na over de locatie van de tegels die je gaat uitbreken. Valt er veel licht op? Of juist weinig? Blijft er geregeld regenwater liggen? Dat is belangrijk voor de planten die je kiest . Kies planten die passen bij de plek in je tuin, dan hebben ze minder onderhoud nodig en blijven ze gezonder. Geef je nieuwe planten een goede start met wat compost of tuinaarde.

Heb je speciaal gereedschap nodig?

Afhankelijk van waar je wil ontharden, heb je misschien speciaal gereedschap nodig (zie stap 2). Het is handig om te weten of er steenpuin of fundering onder je tegels ligt. Probeer op voorhand op onderzoek uit te gaan om je optimaal voor te bereiden.

Wat doe je met de uitgebroken tegels, het zand of steenpuin?

Bedenk nu al wat je met de uitgebroken tegels, het zand en eventueel steenpuin gaat doen. Maak er iemand anders blij mee, of verwerk het materiaal op een creatieve manier opnieuw in je tuin.

Hou je aan de spelregels van de Stad!

Bekijk de reglementering op deze pagina.

Stap 2: zoek je materiaal (en je gezelschap)

Wip tegels met buren

Tegelwippen kan het hele jaar door. Wil je samen met de buren tegels wippen (voor de gezelligheid, maar ook om werkmateriaal uit te kunnen wisselen), dan is een gezamenlijke afspraak in het weekend zo gemaakt.

Zorg voor het juiste materiaal

Er kan niet gewipt worden zonder schop, schroevendraaier(s) met platte kop, koevoet en werkhandschoenen. Ook een kruiwagen of emmers zijn heel handig. Als er stabilisé of beton onder je tegels ligt (vaak bij geveltuinen of in een meer stedelijke omgeving), is een voorhamer of drilboor nodig. Zorg ook voor jezelf met het nodige veiligheidsmateriaal.

Heb je zelf niet het juiste materiaal in huis, dan hebben je buren het wellicht wel liggen. Doe-het-zelfzaken hebben vaak ook een verhuurdienst voor materiaal.

Stap 3: wippen en planten maar!

Alle begin is moeilijk

Alee hop, daar ga je! Weet wel: de eerste tegel is het lastigst, daarna gaat het vlotter. Zoek naar een gewillig slachtoffer: een tegel met wat meer ruimte rondom. Wrik de tegel los met een spade of schep en wip hem er dan uit. Lukt het niet, gebruik dan de drilboor om de voegen kapot te boren. Je kan de tegel vervolgens loswrikken met een breekijzer (gebruik de drilboor niet als hefboom, want zo gaat die kapot).

Pak de ondergrond aan

Alle tegels gewipt en de bodem vrijgemaakt? Onderzoek de ondergrond. Ligt er een grote laag stabilisé (= wit zand)? Dit zand alleen is niet geschikt om planten in te laten groeien. Verbeter de grond met tuinaarde. Dit hoeft geen potgrond te zijn, goede grond uit je eigen tuin is prima. Voeg eventueel nog wat compost toe om het watervasthoudend vermogen van de grond te verbeteren.

Soms stuit je bij het wippen of het graven op nog meer verharding. Een ondergrond van beton, steenpuin of stabilisé dien je te verwijderen om het plantvak voldoende diep te laten zijn. Je hebt een plantvak van ongeveer 30 tot 40 cm diep nodig om de wortels van de planten genoeg ruimte te geven. Afhankelijk van de ondergrond moet je je spierballen dus nog eens laten rollen.

Graaf de planten in

Klaar? Maak de kluit van de planten nat en graaf ze in. Zorg dat de wortels allemaal net onder de grond zitten (niet te diep en niet in de zon) en duw de aarde rondom nog eens aan. Geef ze een goede scheut water en verzorg het nieuwe leven in je tuin de eerste weken extra goed.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.