Leiband
De hond loopt steeds aan de korte leiband, behalve op de hondenloopweiden en op het strand (zie hieronder).
De Stad beschikt over zestien hondenloopweiden (en een aantal strandzones) waar de hond vrij kan rondlopen.
Met je hond naar het strand
De hond mag vrij rondlopen op het strand in de daarvoor voorziene zones en perioden. Je moet echter steeds je hond in bedwang (kunnen) houden en ervoor zorgen dat de openbare orde niet wordt verstoord.
Honden op het strand:
- 1 oktober - 31 maart: honden zijn de klok rond welkom op het strand
- April, mei, juni en september: honden zijn niet toegelaten tussen 10.00 en 18.30 uur
- Juli en augustus: honden zijn niet toegelaten tussen 10.00 en 20.00 uur
Honden mogen vrij rondlopen op het strand behalve op deze locaties (hier moeten honden steeds aan de korte leiband):
- het Sportstrand (zone vanaf de trap ten westen van strandhoofd 7 tot aan het kunstwerk ‘Hulde aan Léon Spilliaert (Vertigo) ten westen van het Beachhouse en ten oosten van strandhoofd 8.
- in het gebied tussen de Westlaan (Raversijde - strandhoofd 15bis) en de grens met de gemeente Middelkerke (tussen strandhoofden 19 en 20) - dit is een natuurgebied.
Op de volgende locaties zijn honden het hele jaar door 24 uur op 24 uur welkom:
- Vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever tot aan de grens met Bredene.
- Op het Klein Strand tussen het Westerstaketsel en de Westelijke Strekdam - Op dit stuk strand moet de hond aan de korte leiband!
- Op het strand vanaf de Westlaan (Raversijde - strandhoofd 15 bis) tot aan de grens met Middelkerke (tussen strandhoofden 19 en 20). Op dit stuk strand moet de hond aan de korte leiband!
Als eigenaar en/of begeleider van de hond moet je steeds de loslopende hond in bedwang kunnen houden. De openbare orde en de fauna en flora mogen niet verstoord worden door de aanwezigheid van je hond. Hou dus rekening met andere strandbezoekers. Op die manier kan iedereen volop genieten van onze mooie kustlijn!
Hondenpoep
Stad Oostende levert heel wat inspanningen om onze straten vrij van hondenpoep te houden. Zo worden extra afvalkorven en hondenpoepbuizen geplaatst waarin je zakjes met hondenpoep kwijt
kan. Van hondeneigenaars wordt immers verwacht dat zij de hondenpoep van hun viervoeter opruimen met een zakje. Zo blijft onze stad aangenaam voor iedereen!
Alle hondenpoepbuizen en afvalkorven op kaart
Vind je toch geen hondenpoepbuis in de buurt? Ruim dan de hondenpoep op met een hondenpoepzakje en neem het mee. Laat de hondenpoep in ieder geval nooit achter (ook niet op het gras of op het strand)! Hondenpoepzakjes horen thuis in de afvalkorven, hondenpoepbuizen of thuis bij je huisvuil. Gooi ze in ieder geval niet in de riolen. Als je hondenpoepzakjes in de riool gooit komen ze in de regenwaterriolering terecht en gaan ze rechtstreeks de zee in. Denk dus aan het milieu en de baders en gooi geen zakjes in de riool.
Dagelijks gaan de Lokale Politie en GAS-vaststellers op pad om inbreuken op de Stedelijke reglementering vast te stellen. Mensen die de regels aan hun laars lappen en de Stad bevuilen, riskeren een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) tot 250 euro.
Vergunning nodig?
Als je één tot en met vier honden houdt, heb je geen vergunning nodig. Vanaf 5 of meer honden ben je verplicht een melding te maken of een vergunning aan te vragen, afhankelijk van het aantal honden.
Meer info bij de dienst omgevingsvergunningen via oostende.be/omgevingsvergunningen
Identificatie en registratie
Bij Koninklijk Besluit moeten alle honden geboren na 1 september 1998 én honden die van eigenaar veranderen, worden geïdentificeerd en geregistreerd. Je gaat daarvoor naar een erkende vereniging of dierenarts. Die zet een tatoeage of plant een microchip in bij je hond. Je krijgt dan een identificatiedocument van de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH).