Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vaker wordt aangetroffen in België. Deze exotische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Ze staan erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen en deze volledig leeg te roven.
Let op! De Europese hoornaar is niet schadelijk en moet zeker niet verdelgd worden. Ontdek hieronder het verschil tussen de Aziatische en de Europese hoornaar.
Hoe herken ik een hoornaar?
In ons land vind je 2 soorten hoornaars, namelijk de Europese hoornaar en z’n Aziatische tegenhanger.
De Aziatische hoornaar is groter dan een muntstuk van 1 euro maar is kleiner dan de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is grotendeels zwart van kleur in tegenstelling tot de Europese hoornaar die gele en roodbruine kleuren op zijn lichaam heeft.
De Aziatische hoornaar heeft daarnaast zwarte poten met gele uiteinden en de Europese hoornaar heeft rode poten.


Waar vind ik de Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten per jaar en bouwt deze meestal dicht bij de mens in zowel tuinen, parken als stadsranden.
- In het voorjaar (april tot juni) maakt de koningin een primair nest om de eerste werksters groot te brengen. Deze nesten zijn bolvormig, gemaakt van houtpulp en variëren in grootte tussen een tennisbal en een kleine voetbal. Dit nest wordt vaak gebouwd in een schuur, veranda, tuinhuis of onder een carport.
- In de zomer wordt dan een nieuw secundair nest gemaakt om de groei van de kolonie op te vangen. Dit zomernest hangt vaak een stuk hoger en vind je vooral in boomtoppen. Hierdoor zijn ze moeilijker zichtbaar. Deze nesten zijn bol- tot peervormig en zijn gemiddeld 50cm breed en 70cm hoog.
Verdelging
De Aziatische hoornaar is een exoot en zorgt voor een negatief effect op de inheemse insecten. Daarom wordt de Aziatische hoornaar en z’n nest verdelgd. Doordat hoornaars een grotere angel hebben en hun nesten vaak hoger bouwen, zijn er andere materialen nodig dan bij de verdelging van wespen. Om die reden wordt de verdelging van de Aziatische hoornaar niet uitgevoerd door de brandweer.
Hoe meld ik een nest of een Aziatische hoornaar?
Nesten kunnen gemeld worden via www.vespawatch.be. Individuele Aziatische hoornaars kan je melden via www.waarnemingen.be of via de app Obsidentify.
Hoe laat ik een nest verdelgen?
Wanneer je het nest meldt via vespawatch.be, zal Vespawatch een verdelger sturen binnen de 3 weken. De rekening voor de verdelging wordt, afhankelijk van locatie, betaald door Stad Oostende, Provincie West-Vlaanderen of de Vlaamse Overheid. Je moet dus zelf niet opdraaien voor de kosten van de verdelging van een nest van de Aziatische hoornaar.
Wat moet ik in de tussentijd doen?
Probeer zeker niet zelf het nest te verdelgen. Ze reageren zeer agressief op de verstoring van het nest en hun steek voelt erger aan dan dat van een wesp. Blijf daarom zeker uit de buurt van het nest en zorg ook dat andere mensen in de buurt hiervan op de hoogte zijn.
Is er toch een acuut gevaar? Contacteer dan zeker de brandweer of een erkend verdelger om op eigen kosten de verdelging te organiseren. Laat evenwel niet na om het nest te melden zodat deze in de statistieken kan opgenomen worden. Geef in het ‘opmerkingenveld’ echter aan ‘verdelgd op eigen initiatief’. Zo vermijden we nodeloze verplaatsingen van onze verdelger.
Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar.
Help onze lokale imkers!
In 2022 werd een zevental nesten vernietigd in de regio Bredene/Oostende, dit aantal zal komende jaren bl?ven oplopen. Sinds 2022 hebben een zestal imkers en sympathisanten uit Bredene en Oostende een groep opgericht om actief nesten op te sporen doormiddel van de wiekpotmethode. Wie mee wil helpen, kan zich aanmelden via de gesloten facebookgroep 'Opsporing Aziatische Hoornaars Oostende-Bredene-De Haan-Oudenburg'.
Wespen
In de lente en de zomer kan het gebeuren dat wespen hun nest te dicht bij de mens hebben gebouwd. Hierdoor kan er overlast ontstaan en kunnen de wespen agressiever zijn dan normaal. Soms bouwen wespen ook nesten op plaatsen waar we dat liever niet hebben. Zo zijn de favoriete plaatsen voor een wespennest op zolder, in het dak, in de spouwmuur, in een haag of in de grond.
Ervaar je overlast van een wespennest, dan kan je de hulp inroepen van de brandweer of een professionele verdelger. Wees je er wel van bewust dat je zelf instaan voor de kosten van een verdelging. De Stad komt hiervoor niet tussen.
Wens je een verdelging van een wespennest? Neem dan contact op met Hulpverleningszone Zone 1 of een professionele verdelger via www.wespennest.vlaanderen/